Fără categorie

A Gazdálkodók Ereje Egyesülete kéri, hogy az ANT-felső határokat és a szarvasmarhák Covid-támogatását „csomagban” hagyják jóvá!

A Gazdálkodók Ereje Egyesülete úgy véli, hogy Florin Cîțu miniszterelnöknek ismernie kell a szarvasmarha-tenyésztők nehéz helyzetét, akik azt kockáztatják idén, hogy mindössze 1 eurós támogatáshoz jutnak az állami költségvetésből, miközben valamennyi EU-tagállam masszívan támogatja az állattenyésztőket – áll a szervezet sajtóközleményében.

„Azért, hogy részbeni visszanyerjék az Oros miniszterbe vetett bizalmat, a Gazdálkodók Ereje Egyesület (AFF) szarvasmarha-tenyésztői arra kérik őt, hogy egyidejűleg fogadja el a két jogszabályt (kormányhatározatot és miniszteri rendeletet), amelyek támogatást nyújtanak a szarvasmarha-tenyésztőknek, azaz az Országos Átmeneti Támogatást (ANT) és a COVID segélyt. Csak így lesz a gazdáknak garancia arra, hogy a Földművelésügyi Minisztérium költségvetéséből származó támogatás az Adrian Oros ígéreteinek szintjén van” – derül ki a Gazdálkodók Ereje Egyesület közleményéből.

Az AFF megjegyzi, hogy megérti, hogy „bizonyos összegek COVID támogatásra való átirányításához az Európai Bizottság beleegyezésére van szükség, ezért a vonatkozó jogszabályt nem lehet azonnal elfogadni. Ezért azt javasoljuk a földművelésügyi miniszternek, hogy halassza el az ANT-ről szóló kormányhatározat elfogadását addig, amíg a második támogatást is el tudják fogadni, hogy mindkét intézkedést egyszerre fizessék ki.”

„Ha a kormány csak az ANT-t fogadja el, minden okunk megvan arra, hogy azt higgyük, hogy Adrian Oros ígéretei nem jelentettek mást, mint a gazdák újbóli megtévesztését, és hogy a COVID-támogatást ebben az évben nem fogják megadni. Ez azt jelenti, hogy a román tejtermelőknek az országos költségvetésből tehenenként 1 euró támogatás jut. Vagyis gyakorlatilag nincs támogatás”- jelzi az AFF.

A szervezet emlékeztet arra, hogy „Adrian Oros miniszter bejelentette, hogy az állami költségvetésből folyósított támogatás, azaz az országos átmeneti támogatás (ANT) jelentősen csökken, és a fennmaradó összeget Covid-segély formájában folyósítják a járvány gazdasági következményeinek ellensúlyozására. Az ok, amiért egyes szarvasmarha-tenyésztők üdvözölték ezt a megoldást az az volt, hogy ezzel kikerülik az ANT kifizetésének 2013-as referencia-dátumát, amely 2022-ig kötelező. Ez az Európai Bizottsággal egyeztetett referencia-dátum előírja, hogy minden olyan állat után jár támogatás, amely után 2013-ban már fizettek, függetlenül attól, hogy az illető jószág él-e még vagy sem. Alapvetően az állattenyésztők egy része pénzt vett fel olyan tehenekért, amelyek régóta nem voltak a gazdaságukban. 2023-tól kezdődően a referencia-dátum 2018 lesz. Ilyen módon az ANT összegének csökkentése és a különbözet ​​COVID-támogatásra történő irányítása lehetővé tette volna a gazdák számára, hogy pénzt kapjanak éppen csak azokon az állatokon, amelyek jelenleg gazdaságukban vannak. Feltéve, ha az összegek ilyen elosztása nem a Földművelésügyi Minisztérium döntéshozóinak csupán egy trükkje arra, hogy valójában a tehéntenyésztők pénzét csökkentsék ”.

„A helyzet tagjaink számára egyszerű. Oros miniszternek jóhiszeműséget kell mutatnia, és biztosítania kell a két támogatási intézkedés egyidejű elfogadását, igazolva, hogy az ANT-ből levont pénz valóban a mezőgazdasági termelőknek nyújtott egyéb támogatásokban lelhető majd fel. Arra kérjük Florin Cîțu miniszterelnököt, hogy legyen a romániai állattenyésztők mellett, és folytasson megbeszélést Adrian Oros miniszterrel, hogy bebizonyítsa a gazdáknak, hogy a kormány szándékai komolyak. Ellenkező esetben minden okunk megvan arra, hogy azt gondoljuk, hogy a Romániában teheneket nevelő gazdálkodók ebben az évben COVID segítség nélkül maradnak. Az állattenyésztés elengedhetetlen eleme Románia élelmiszer-biztonságának biztosításában. Tehénenként 5 lejjel nem biztosíthat az országos élelmezésbiztonság, játszva a román gazdák sorsával” – mondta Vlad Macovei, a Gazdálkodók Ereje Egyesületének elnöke.