Fără categorie

ANAF határidők – 2021. április. Milyen adóbevallásokat nyújtanak be ebben a hónapban?

Az adókötelezettségek kalendáriuma 2021 áprilisában! Az Országos Adóhatóság (ANAF) közzétett egy táblázatot az adóbevallások benyújtásának határidejéről és arról, hogy mely adózóknak vannak kötelezettségei. A gazdálkodóknak számos határidőt kell betartaniuk, függetlenül attól, hogy bérleti díjat regisztrálnak-e, vagy részesülnek-e a mezőgazdasági termelőkre vonatkozó különleges sátusból, ha termékeket vagy állatokat értékesítenek áfa nélkül.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO itt írt erről a témáról: Cum se încasează SUMELE-BONUS pe care ANAF le plătește fermierilor care vând FĂRĂ TVA!

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO bemuttaja, milyen határidőket kell betartani áprilisban:

  • Április 12., hétfő – A mezőgazdasági termelőkre vonatkozó különös szabályozás alkalmazásának / alkalmazásának megszüntetéséről szóló értesítés benyújtása – 087. nyomtatvány. Célzott adózók – HÉA-nyilvántartásba vett adóalanyok a 227/2015-ös törvény 316. cikke alapján, akik a mezőgazdasági termelőkre vonatkozó különös szabályozás alkalmazását választják. Jogalap – a 227/2015-ös törvény .3151. cikk (1) bekezdés c) és d) pontja és az OPANAF nr.3698/2016;
  •  Április 15, csütörtök – Az éves jövedelemadó-bevallás benyújtása jogi személyiséggel nem rendelkező társulások és az adóügyi átláthatósági rendszer hatálya alá tartozó szervezetek számára – 204. űrlap. Célzott adózók – Egyesületek, kivéve azokat, akik jövedelemre vonatkozó szabályok alapján jövedelmet szereznek mezőgazdasági tevékenységből. Jogalap – 227/2015-ös törvény 125-ös cikkely, (4) bekezdés, OPANAF 97/2019.
  •  Április 20., kedd – Értesítés benyújtása az áfa-beszedési rendszer alkalmazásáról / alkalmazásának megszüntetéséről – 097. űrlap. Célzott adózók – Opcionális belépés a rendszerbe egészen az adózási időszak kezdetét megelőző hónap 20-áig, amikor is a HÉA rendszert a bevételnél alkalmazzák – olyan adóalanyok, akik az előző évben a 4.500.000 felső határt meg nem haladó forgalmat értek el, és akik az előző évben nem alkalmazták a héa-rendszert a bevételkor, feltéve, hogy az opció gyakorlásának időpontjában nem haladták meg a folyó év felső határát. A rendszerbe történő opcionális bejegyzéshez az adóalanyok, akik az év folyamán héa-nyilvántartásba veszik magukat, akár a héa-nyilvántartásba vétel dátumától kezdve, akár később, a héa-nyilvántartásba vétel évében. A rendszerből való kilépésért, a 4.500.000 felső határ túllépésével, az adóügyi időszak következő hónapjának 20-ig, amelyben az adóalany túllépte a felső határt – az adóalanyok, akik alkalmazzák az áfa-beszedési rendszert, és akik túllépik a felső határt. A rendszer opcionális elhagyása miatt bármely hónap 1. és 20. között – azok az adóalanyok, akik alkalmazzák az áfa-beszedési rendszert, és akik egy év alatt nem lépik túl a 4.500.000 felső határt, de feladják az adott rendszer alkalmazását;
  •  Április 25 – A 112. űrlap benyújtása – Nyilatkozat a társadalombiztosítási járulékok, a jövedelemadó és a biztosítottak névleges nyilvántartásának fizetési kötelezettségeiről. Az ANAF szerint a bérlők kötelesek kitölteni és benyújtani a jövedelem kifizetésének hónapját követő hónap 25-ig a 112- „Nyilatkozat a társadalombiztosítási járulékok, a jövedelemadó és a biztosított személyi nyilvántartások befizetési kötelezettségeiről” űrlapot, amelyben a bérleti díjból származó jövedelemadót számolják és tartják vissza. A 112-es nyomtatványt elektronikus úton, a hatályos jogszabályi rendelkezésekkel összhangban, elektronikus eszközökkel kell továbbítani. A nyilatkozat aláírása a jogszabályoknak megfelelően akkreditált tanúsító szolgáltató által kiállított minősített tanúsítvány felhasználásával történik. Az ANAF feljegyzése szerint a bérlő által kiszámított, visszatartott és megfizetett jövedelemadó a végső adó, azaz a bérbeadóknak nincsenek egyéb bejelentési kötelezettségei a mezőgazdasági javak bérbeadásából származó jövedelemadóval kapcsolatban.

Olvassa el ezt is: Declaraţia unică – formular fermieri 2021. Termen limită nou pentru depunerea la ANAF