• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  APIA – támogatások, amelyeket ebben a hónapban kellene folyósítani

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  A gazdák által várt áprilisi APIA – támogatások fontosak a tavaszi mezőgazdasági kampány finanszírozásához. Számos rendszer vár akár az utolsó részlet kifizetésre, akár a kifizetések elkezdésére, de jelenleg a támogatások egy része blokkolva van, mert a kormány nem hagyta jóvá a szükséges felső határokat, amelyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) elindíthassa a kifizetéseket.

  APIA – támogatások, amelyeket 2021 áprilisában kell folyósítani

  Országos átmeneti támogatás a növényi ágazatban

  A mezőgazdasági termelők arra várnak, hogy jóváhagyják az ANT-k összegének felső határával kapcsolatos kormányhatározatot a növényi ágazatban. A zöldségágazatában a legfontosabb rendszer az országos átmeneti támogatás (ANT) 1 a szántóföldi növényekre, amely támogatás a felére csökken a 2020-as kampányban, így a gazdák kevesebb pénzt kapnak hektáronként. Egyes források szerint az idei évre becsült összeg 5,964 euró, azaz hektáronként 29,059 lej. 2019-ben a gazdák hektáronként 13,3202 eurót kaptak.

  Országos átmeneti támogatás az állattenyésztési ágazatban

  Az állattenyésztők is arra várnak, hogy számukra is jóváhagyják az ANT-k összegének felső határával kapcsolatos kormányhatározatot. A rendszeren belül a leghevesebb vitát a szarvasmarha ANT szült, az ezzel kapcsolatos felső határokról szóló, közvitára bocsátott MADR – határozat szerint a támogatás
  felső határa csak szimbolikusan 1 euró.

  Állami támogatás a mezőgazdaságban használt gázolajra

  A kormány jóváhagyására váró másik jogszabály a gázolaj támogatásának felső határáról rendelkezik. A tervezetben 340,55 millió lejt különített el a visszatérítés formájában a mezőgazdaságban elhasznált gázolaj után kifizetendő tételre. Ebből az összegből az APIA-nak elsősorban a tavalyi harmadik és negyedik negyedévre esedékes támogatást kell fizetnie.

  Az állattenyésztési ágazatnak nyújtott állami támogatás

  A Földművelésügyi Minisztérium közvitára bocsátott egy kormányhatározat-tervezetet, amely az állattenyésztési ágazatban nyújtott állami támogatás esetében 20 millió lejt felső határt szab meg. A programot csak 2021 júniusáig hosszabbították meg, és a programokban részt vevő egyesületeknek még meg kell kapniuk a tavalyi évhez kapcsolódó összegek nagy részét.

  Végső kifizetések az APIA-nál

  Az új kifizetésekkel párhuzamosan az APIA tisztviselői továbbra is engedélyezik a támogatások folyósítását a 2020-as kampányra is. A határidő szerint 2021. június 30-ig a gazdák kifizetésének aránya el kell hogy érje a 95 százalékot.