• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Az APIA ellenőrzése a gazdaságokban – 2021-es ütemterv. Mikor kezdődik az idei támogatásokkal kapcsolatos ellenőrzés?

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A terepi ellenőrzések kezdete: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) által bejelentett dátum. Adrian Oros miniszter rendelete szerint a támogatásokkal kapcsolatos ellenőrzés június 1-jén kezdődik az adminisztratív ellenőrzésekkel, és július 12-től kezdődően az ügynökség tisztviselői elvégzik a helyszíni ellenőrzéseket.

    A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) honlapján közzétette a 2021-re vonatkozó „támogatások” naptárát, amely megemlíti az adminisztratív és terepi ellenőrzések végrehajtásának időszakait a 2021-es iratcsomókkal kapcsolatban. Az 50 / 02.03.2021-es, a közvetlen kifizetési rendszerek és a mezőgazdaságra alkalmazandó átmeneti nemzeti támogatások végrehajtásának összehangolására vonatkozó módszer megállapításáról miniszteri rendelet szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség szintjén a támogatásokkal kapcsolatos ellenőrzéseket az alábbiak szerint fogják végrehajtani:

    Hány gazdát ellenőriztek 2020-ban?

    Mint ismert, a gazdálkodókat évente ellenőrzik az APIA által véletlenszerűen kiválasztott minta alapján, mind távérzékelés, mind terepi ellenőrzések révén. A 2020-as kampányban az APIA adatbázisból kivont kontrollmintában összesen 56.493 mezőgazdasági termelő szerepelt, akik esetében ellenőrzik a növénytermesztési és állattenyésztési ágazatban a kölcsönös megfeleltetési szabályok, a minimális és sajátos követelmények betartását, a következők szerint:

    – a szántóföldi ellenőrzéshez klasszikus módszerrel – 12.427 gazdálkodó;
    – távérzékelési módszerrel – 39.988 gazdálkodó;
    – az állattenyésztési ágazat támogatási rendszereinek ellenőrzése – 4.078 mezőgazdasági termelő.

    A teljes ellenőrzött terület 1.576.877 hektár, azaz:

    – klasszikus módszerrel történő terepi ellenőrzés – 994.965 hektár;
    – terepi ellenőrzés távérzékelési módszerrel – 581.912 hektár.

    Milyen kötelezettségei vannak az ellenőrzésre kiválasztott gazdáknak?

    Az ellenőrzésre kiválasztott gazdálkodók kötelesek:

    – az ellenőröknek lehetővé tenni a vizsgálódást a mezőgazdasági területen;
    – bemutatni az ellenőröknek az ellenőrzés tárgyával kapcsolatos információkat és dokumentumokat;
    – a parcellák körülhatárolása, ha a szomszédos parcellákon azonos kultúra alakult ki.

    Ha a gazdálkodó nem lehet jelen az ellenőrzés idején, akkor a saját felelősségére vonatkozó nyilatkozat és az igazolvány másolata, az ellenőrzési aktához csatolt dokumentumok alapján köteles egy másik személyt felhatalmazni. Az APIA legkésőbb 14 nappal az ellenőrzés előtt értesíti a gazdákat.