• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  NÖVEKVŐ BIO ROMÁNIA 2021: A gazdák április 30-ig iratkozhatnak be a CARREFOUR programba!

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  A Carrefour Romania elindította a „Növekvő Bio Románia” program harmadik kiadását, amely egy országos mozgalom a fenntartható mezőgazdaság támogatása és az egészséges fogyasztási szokások ösztönzése érdekében, ökológiai termékeken alapulva.

  A „Növekvő Bio Románia” program keretében azok a termelők regisztrálhatják magukat április 1. és 30. között, akik legalább 2000 négyzetméter üvegházban vagy szoláriumban, vagy 2 hektár nyílt szántóföldi növényekkel megművelt területet birtokolnak. Ez az első és legnagyobb kezdeményezés, amely révén a Carrefour a tiszta, helyi mezőgazdaság fejlesztésébe és az ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező román gazdák következő generációjába fektet be. A program az Ecocert szervezettel együttműködve valósul meg, amely tanúsítási szolgáltatásokat nyújt a mezőgazdasági termeléshez, tanúsítva a termékek környezetvédelmi előírásoknak való megfelelését.

  Jelentkezési időszak: április 1-30.

  Az idézett forrás szerint idén azok a termelők regisztrálhatnak április 1-30 között a https://crestemromaniabio.ro oldalon, akik érdeklődnek az ökológiai gazdálkodásra való áttérés iránt, vagy akik már megkezdték az átállási folyamatot. Az űrlap, valamint a 2021-es kiadás alkalmassági feltételei a https://crestemromaniabio.ro/aplica-acum oldalon érhetők el.

  „Az Európai Bizottság célja, hogy 2030-ig az ökológiai növények által elfoglalt területek az Unió egész területén használt összes terület legalább 25 százalékát képviseljék. Romániában a mezőgazdaságra szánt területeknek csupán 1,53 százalékát használják ki ökológiai gazdálkodásra, további 1,33 százalékuk pedig átalakítás alatt áll az Eurostat szerint. Ez egy európai és országos összefüggés, amely minden okot megad arra, hogy folytassuk a „Növekvő Bio Románia” stratégiai megközelítést, amelyen keresztül támogatjuk az új mezőgazdasági normák létrehozását, valamint a termelők, a tanúsító szervek és a fogyasztók ökológiai rendszerét. A biogazdálkodásból mindannyiunknak van mit nyerni: a környezet jobban védett, a fogyasztók jobb és egészségesebb ételekhez juthatnak hozzá, a termelők pedig értékes támogatást kapnak a tanúsítás megszerzéséhez – ez gyakran nehéz folyamat, amely időre és erőforrásokra szorul, ezekre a legtöbbjük nincs forrásuk. És ez a program azért folytatódik, mert meg vagyunk győződve arról, hogy a jövőben mindenki számára jobb ételeket és egészségesebb környezetet jelent” – mondta Anca Damour, a Carrefour Románia igazgatótanácsának tagja.

  A termelők, a Carrefour leendő partnereinek előnyei:

  Milyen kritériumoknak kell megfelelniük a gazdáknak

  Bármely termelő pályázhat, ha megfelel néhány feltételnek:

  A program nyitva áll azon termelők előtt is, akik már megkezdték az átalakítási folyamatot.

  A működés első két évében, 2019-ben és 2020-ban több mint 600 helyi gazda jelentkezett a programra. Közülük néhányan a tavalyi évben azzal kezdték, hogy a Carrefour áruház vásárlóinak friss termékeket – zöldségeket és gyümölcsöket – kínáljanak az átalakítás alatt álló termeztésből. Idén pedig az évszaktól függően a vásárlók a polcokon a következőket találják meg: saláta, hagyma, paradicsom, cukkini, tök, paprika, uborka, málna, szeder, görögdinnye és sárgarépa, fehér és lila burgonya, mogyoró, alma, zöldek, fokhagyma, gyógynövények, amelyek mindegyike egyedi Carrefou címkével rendelkezik: „átállva a BIO-ra”. Idén a program első öko tanúsítvánnyal rendelkező gazdálkodójának első 100 százalékban bio epre érkezik a Carrefour polcaira.