Fără categorie

NÖVEKVŐ BIO ROMÁNIA 2021: A gazdák április 30-ig iratkozhatnak be a CARREFOUR programba!

A Carrefour Romania elindította a „Növekvő Bio Románia” program harmadik kiadását, amely egy országos mozgalom a fenntartható mezőgazdaság támogatása és az egészséges fogyasztási szokások ösztönzése érdekében, ökológiai termékeken alapulva.

A „Növekvő Bio Románia” program keretében azok a termelők regisztrálhatják magukat április 1. és 30. között, akik legalább 2000 négyzetméter üvegházban vagy szoláriumban, vagy 2 hektár nyílt szántóföldi növényekkel megművelt területet birtokolnak. Ez az első és legnagyobb kezdeményezés, amely révén a Carrefour a tiszta, helyi mezőgazdaság fejlesztésébe és az ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező román gazdák következő generációjába fektet be. A program az Ecocert szervezettel együttműködve valósul meg, amely tanúsítási szolgáltatásokat nyújt a mezőgazdasági termeléshez, tanúsítva a termékek környezetvédelmi előírásoknak való megfelelését.

Jelentkezési időszak: április 1-30.

Az idézett forrás szerint idén azok a termelők regisztrálhatnak április 1-30 között a https://crestemromaniabio.ro oldalon, akik érdeklődnek az ökológiai gazdálkodásra való áttérés iránt, vagy akik már megkezdték az átállási folyamatot. Az űrlap, valamint a 2021-es kiadás alkalmassági feltételei a https://crestemromaniabio.ro/aplica-acum oldalon érhetők el.

„Az Európai Bizottság célja, hogy 2030-ig az ökológiai növények által elfoglalt területek az Unió egész területén használt összes terület legalább 25 százalékát képviseljék. Romániában a mezőgazdaságra szánt területeknek csupán 1,53 százalékát használják ki ökológiai gazdálkodásra, további 1,33 százalékuk pedig átalakítás alatt áll az Eurostat szerint. Ez egy európai és országos összefüggés, amely minden okot megad arra, hogy folytassuk a „Növekvő Bio Románia” stratégiai megközelítést, amelyen keresztül támogatjuk az új mezőgazdasági normák létrehozását, valamint a termelők, a tanúsító szervek és a fogyasztók ökológiai rendszerét. A biogazdálkodásból mindannyiunknak van mit nyerni: a környezet jobban védett, a fogyasztók jobb és egészségesebb ételekhez juthatnak hozzá, a termelők pedig értékes támogatást kapnak a tanúsítás megszerzéséhez – ez gyakran nehéz folyamat, amely időre és erőforrásokra szorul, ezekre a legtöbbjük nincs forrásuk. És ez a program azért folytatódik, mert meg vagyunk győződve arról, hogy a jövőben mindenki számára jobb ételeket és egészségesebb környezetet jelent” – mondta Anca Damour, a Carrefour Románia igazgatótanácsának tagja.

A termelők, a Carrefour leendő partnereinek előnyei:

  • határozott szerződés az átállási időszakra (1-3 év) és további 2 évvel azután, hogy ökológiai termelővé válnak, valamint annak garanciája, hogy a Carrefour áruházhálózatban tisztességes áron el tudják majd adni termésüket;
  •  a tanúsítási költségek átvállalása a teljes átállási időszakra, mind azoknak a gazdálkodóknak, akik első alkalommal tanúsítják növényeiket, mind azoknak, akik már elkezdték az átállási folyamatot;
  •  tanácsadás az átálláshoz, ez magába foglalja a dosszié kiállítását az Ecocert tanúsító szervvel együttműködve;
  •  második éves termékek népszerűsítése és értékesítése „áttérve a BIO-ra” címszó alatt, magasabb áron, mint a hagyományos mezőgazdasági termékek. A Carrefour az első vállalkozás, amely bevezette az „áttérve a BIO-ra” címkét, amely támogatja a gazdálkodókat az átállási folyamatban, és fogyasztói oktatást is folytat az ökológiai termékek előnyeiről;
  •  támogatás és tanácsadás az üzleti fejlődéshez, ideértve az e partnerségekből származó ökológiai termékek marketingjét és promóciós támogatását.

Milyen kritériumoknak kell megfelelniük a gazdáknak

Bármely termelő pályázhat, ha megfelel néhány feltételnek:

  • Friss zöldségeket vagy gyümölcsöket termeszt (a gabonafélék és a feldolgozott termékek nem tartoznak ide).
  •  Minimálisan megművelt területe 2000 négyzetméter (védett területek, például üvegházak vagy szoláriumok) vagy 2 hektár (szabadföldi növények esetében).
  •  Az átalakítandó minimális terület tulajdonosa.
  •  Jogi személy, létrehozhat céget, vagy éppen folyamatban van a cégalapítás (PFA, II, SRL, IF, stb.).
  •  Az átalakítás során az ANSVSA által engedélyezett tároló- / csomagolóhelyet birtokol, bérel vagy fejleszt.
  •  Különböző módon képes csomagolnia termékeket (pl. 100 g, 250 g, 1 kg stb.)
  •  Tulajdonában van vagy bérel a követelményeknek megfelelő szállítóeszközt (hűtőszekrény, elektronikus termodiagram stb.) a termékek Carrefour üzletekbe / raktárakba történő szállításához, a termék szabványától függően.

A program nyitva áll azon termelők előtt is, akik már megkezdték az átalakítási folyamatot.

A működés első két évében, 2019-ben és 2020-ban több mint 600 helyi gazda jelentkezett a programra. Közülük néhányan a tavalyi évben azzal kezdték, hogy a Carrefour áruház vásárlóinak friss termékeket – zöldségeket és gyümölcsöket – kínáljanak az átalakítás alatt álló termeztésből. Idén pedig az évszaktól függően a vásárlók a polcokon a következőket találják meg: saláta, hagyma, paradicsom, cukkini, tök, paprika, uborka, málna, szeder, görögdinnye és sárgarépa, fehér és lila burgonya, mogyoró, alma, zöldek, fokhagyma, gyógynövények, amelyek mindegyike egyedi Carrefou címkével rendelkezik: „átállva a BIO-ra”. Idén a program első öko tanúsítvánnyal rendelkező gazdálkodójának első 100 százalékban bio epre érkezik a Carrefour polcaira.