Fără categorie

A kormány által jóváhagyott de minimis támogatás. Intézkedés az állattenyésztők számára!

De minimis támogatás az állattenyésztésben – a kormány jóváhagyta! A kormány jóváhagyta az állattenyésztőknek nyújtott de minimis támogatásról szóló tervezete, amelyet a bázna és a mangalica fajták után nyújtanak. A rendszer a tavalyi évhez hasonlóan fog működni, mivel a kormány által jóváhagyott dokumentumban csak a 2021-ben elkülönített teljes költségvetést írják elő, amelynek összege 700 ezer lej.

„Tekintettel arra, hogy továbbra is támogatni kell a bázna és mangalica kocák tenyésztői, fontos belefoglalni az idei költségvetésbe a rendszerrel járó költségeket 2021-re, hogy továbbra is támogassuk a sertések és tenyészállatok ágazatot. Így ez a jogszabály jóváhagyja a de minimis támogatási rendszer összegét 2021-re, azaz 700 ezer lejt (700 000 lej). A pénzügyi forrásokat az állami költségvetés biztosítja, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által 2021-re jóváhagyott költségvetési rendelkezéseken belül” – jelentette be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

Hogyan alakult a program 2020-ban

A támogatás, amelyet a sertéstenyésztők igénybe vehettek, évi 1200 lej volt kocánként, feltéve, hogy a tenyésztő kocánként minimum 4 darab, egyenként legalább 8 kilós malacot értékesít. Ezen de minimis támogatás célja a bázna és mangalica fajták tenyészállatainak és az azokból forgalmazott malacok számának növelése. A kormány által jóváhagyott tervezet azt is kimondja, hogy a támogatás kedvezményezettjei a kisvállalkozások kategóriájába sorolják a sertéstenyésztőket, tekintettel arra, hogy a bázna és a mangalica fajtájú sertések tenyésztési rendszere kiterjedt.

A támogatás a mezőgazdasági igazgatóságokon keresztül zajlik

A bázna és mangalica fajták tenyésztőinek nyújtott de minimis támogatásokról szóló jogszabály-tervezetben foglalt intézkedések végrehajtásáért felelős állami intézmény a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium a bukaresti és megyei mezőgazdasági igazgatóságokon keresztül.

Az Országos Állattenyésztési Ügynökség nyilvántartásából származó adatok szerint a Genealógiai Nyilvántartásban 1.030 bázna és mangalica fajtájú koca van bejegyezve, amelyek mintegy 55 kedvezményezett tulajdonában vannak.

Tavaly a kormány jóváhagyta a de minimis támogatási rendszer meghosszabbítását a bázna és / vagy mangalica fajtájú tenyészsertések támogatási programjának 2022-ig történő alkalmazására, módosítva néhány alkalmazási intézkedést.

Adrian Oros földművelésügyi miniszter tavaly augusztusban kijelentette, hogy a két helyi sertésfajta, a bázna és a mangalica tenyésztésének támogatására irányuló, 2018 elején Petre Daea miniszter megbízatása alapján elindított régi kormányprogram „irreális” lett volna, és azt is állította, hogy három vagy négy év múlva az új program révén az adott fajták stabilitásának biztosításához szükséges sertésszámot fognak elérni.

„Módosítottuk az év elején (2020 szerk. megj.) a programot, hogy ösztönözzük a két helyi fajta tenyésztését ezen egyesületek tagjainak kérésére. Mivel a régi program teljesen irreális volt. Vagyis valaki adományozott néhány mangalica vagy bázna malacot, az állam fizetett neki egy bizonyos összeget, és akihez az állat került, annak fel kellett nevelnie, és egy olyan vágóhídra kellett vinnie, amely köteles volt fizetni neki egy bizonyos összeget. Semmi értelme, az állam nem avatkozhatott be több gazdasági szereplő közötti kereskedelmi kapcsolatokba, hogy diktálja a piacot. És az emberek nem jelentkeztek, és eljöttek hozzánk, hogy újabb támogatási rendszert akarnak” – mondta Oros az Alba megyei Mihalţ községben tartott sajtótájékoztatón.

Olvassa el ezt is: MADR: Ajutor de minimis pentru crescătorii de animale – la plată în acest an!