Fără categorie

Az „új gazda” meghatározása Brüsszelben. 40 év feletti mezőgazdasági termelők – könnyebb hozzáférés az európai forrásokhoz

Az „aktív mezőgazdasági termelő” és az „új mezőgazdasági termelő” fogalmát európai szinten kell meghatározni, és ennek minden tagállamban érvényesnek kell lennie. Daniel Buda román EP-képviselő tájékoztat erről a két koncepcióról, amelyekkel kapcsolatban úgy tűnik, hamar dűlőre jutnak, és világos elvekkel „szögezik le” az agrártámogatások és az új közös agrárpolitika (KAP) európai alapjaihoz való hozzáférést.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának előkészítő ülése során vita zajlott a közös agrárpolitika reformjának folyamatáról szóló legutóbbi háromoldalú egyeztetés eredményeiről. A Tanácsban, az Európai Parlamentben és a Bizottságban tárgyaló csoportok igyekeztek csökkenteni a KAP reformfolyamatának néhány kulcsfontosságú pontja közötti szakadékot.

„Elvi megállapodás született az aktív mezőgazdasági termelő meghatározásának kötelező alkalmazásáról, amennyiben ez egyszerű, könnyű és rugalmas. Beszédemben hangsúlyoztam, hogy Brüsszel szintjén meg kell határozni az “aktív gazdálkodókat”, és a tagállamoknak végre sajátjukká kell hogy tegyék ezt a koncepciót, hogy a pénz a valódi gazdákhoz jusson, és ne „kanapés gazdákhoz – tájékoztatott Daniel Buda román EP-képviselő, a Bizottság alelnöke.

Ami az „új gazdát” illeti, a Parlamentben sikerült meghatároznunk egy olyan dimenziót, amely tükrözi a terület igényeit, és szeretném kérni a jelentéstevőket, hogy vegyék figyelembe eredményeinket a háromoldalú egyeztetéseken. Bevezették az új gazdálkodó koncepcióját, aki sokkal könnyebben hozzáfér az európai forrásokhoz, akárcsak a fiatal gazda. Az „új mezőgazdasági termelő” meghatározása a következő elemeket tartalmazza: a “gazdaság vezetőjének” feltételei; szakképzés és / vagy megfelelő készségek; 40 év feletti korhatár. E meghatározás szerint az “új gazdát” nem lehet “fiatal gazdának” tekinteni – mutat rá a román EP-képviselő.

Az aktív gazdálkodóval kapcsolatban „meg kell győződnünk Brüsszelből, hogy az általunk megfogalmazott meghatározást a tagállamok úgy fogják alkalmazni, hogy a pénz eljusson az igazi gazdákhoz. E két zöld hét alatt sok romániai gazdával sikerült beszélnem. Sajnos a pénz nem mindig jut el az igazi gazdákhoz. Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést nem szabad a tagállamokra bízni, hanem Brüsszel szintjén kell megoldani. ”

További infók a témában:  FortaPAC.agrointel.ro