• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  Kalcium-nitrát és granulált ammónium (CN) – az Azomures felhozatalában!

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  Az Azomures valamennyi érdeklődő rendelkezésére bocsátja a kalcium-nitrátot és granulált ammóniumot, ezek oldható műtrágyák, amelyek ideálisak kalciumpótláshoz olyan növények esetében, amelyeknél rendkívül fontos, hogy magas legyen ez a szint. A termék a kalcium mellett, amely tavaly került a gyár felhozatalának listájára, fontos nitrogén-nitrit tartalommal is rendelkezik. Az új választék összetétele 15,5 százalék N (14 százalék nitrit- és 1,5 százalék ammónia) és 26 százalék CaO.

  A kalcium egy képlékeny elem, elengedhetetlen a sejtfalak építéséhez. A kis mennyiségű kalcium megzavarja ezt a fontos funkciót, ami a gyökércsúcsok, a fiatal levelek és a hajtáscsúcsok növekedésének torzulását eredményezi. Az erős sejtek növelik a növények betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló képességét, miközben ellenállóbbá válnak a talaj és a levegő hőmérséklet-változásaival szemben. A kalciumhiány általában lokalizált szövetrothadás és növekedés megtorpanása formájában figyelhető meg. Tipikus tünetek a levéldeformitás, a levélcsúcs égése és a gyökércsúcs égése. A kalciumhiány csökkenti a termés minőségét és lerövidíti a termés frissességét.

  A CN előnyei a következők:

  • Oldhatósága miatt jól alkalmazható trágya, különösen kertészeti növények esetében (zöldségfélék, virágkertészet, gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés).
  • A trágyázás során kompatibilis a legtöbb folyékony vagy oldható műtrágyával, kivéve azokat, amelyek szulfátokat vagy foszfátokat tartalmaznak (ezek oldhatósága trágya alacsonyabb).
  • Felszíni műtrágyaként is használható, önmagában vagy más típusú műtrágyával kombinálva.
  • Minden kertészeti és szántóföldi növény számára ajánlott abban az időszakban, amikor a növények kalcium (Ca) igénye magas. Ugyanakkor nitrogénnel (N) segíti a termést.
  • Nem tartalmaz kloridot, nátriumot vagy nehézfémeket.

  A kalcium és az ammónium-nitrát alkalmazására vonatkozó ajánlások a növénytől függően a következők:

  A CN használatának legfontosabb előnyei a gazdálkodók számára:

  • Meghosszabbítja a betakarítási időszakot, mivel biztosítja, hogy a gyümölcsök és zöldségek több ideig maradnak a növényen (4-7 nappal).
  • Növeli a termékek szállítás közbeni ellenálló-képességét, szilárdságát.
  • Megnöveli a gyümölcs tárolási idejét (a termékek hosszabb ideig frissebbek maradnak a polcon).
  • Növeli a növények ellenállását a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

  További információkat a kalciumról és az ammónium-nitrátról (CN), valamint a különböző talajtípusokhoz és kultúrához igazított felhasználási ajánlásokért a gazdákat arra ösztönzik, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Azomureș műszaki tanácsadóival.