Fără categorie

Kalcium-nitrát és granulált ammónium (CN) – az Azomures felhozatalában!

Az Azomures valamennyi érdeklődő rendelkezésére bocsátja a kalcium-nitrátot és granulált ammóniumot, ezek oldható műtrágyák, amelyek ideálisak kalciumpótláshoz olyan növények esetében, amelyeknél rendkívül fontos, hogy magas legyen ez a szint. A termék a kalcium mellett, amely tavaly került a gyár felhozatalának listájára, fontos nitrogén-nitrit tartalommal is rendelkezik. Az új választék összetétele 15,5 százalék N (14 százalék nitrit- és 1,5 százalék ammónia) és 26 százalék CaO.

A kalcium egy képlékeny elem, elengedhetetlen a sejtfalak építéséhez. A kis mennyiségű kalcium megzavarja ezt a fontos funkciót, ami a gyökércsúcsok, a fiatal levelek és a hajtáscsúcsok növekedésének torzulását eredményezi. Az erős sejtek növelik a növények betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló képességét, miközben ellenállóbbá válnak a talaj és a levegő hőmérséklet-változásaival szemben. A kalciumhiány általában lokalizált szövetrothadás és növekedés megtorpanása formájában figyelhető meg. Tipikus tünetek a levéldeformitás, a levélcsúcs égése és a gyökércsúcs égése. A kalciumhiány csökkenti a termés minőségét és lerövidíti a termés frissességét.

A CN előnyei a következők:

• Oldhatósága miatt jól alkalmazható trágya, különösen kertészeti növények esetében (zöldségfélék, virágkertészet, gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés).
• A trágyázás során kompatibilis a legtöbb folyékony vagy oldható műtrágyával, kivéve azokat, amelyek szulfátokat vagy foszfátokat tartalmaznak (ezek oldhatósága trágya alacsonyabb).
• Felszíni műtrágyaként is használható, önmagában vagy más típusú műtrágyával kombinálva.
• Minden kertészeti és szántóföldi növény számára ajánlott abban az időszakban, amikor a növények kalcium (Ca) igénye magas. Ugyanakkor nitrogénnel (N) segíti a termést.
• Nem tartalmaz kloridot, nátriumot vagy nehézfémeket.

A kalcium és az ammónium-nitrát alkalmazására vonatkozó ajánlások a növénytől függően a következők:

  • Burgonya: a kalciumot nagy mennyiségben fogyasztja, hiányát a levelek gyűrődése és a növény sárgulása érzi. Általános szabály, hogy a burgonya minden 1000 kg gumóra és a kapcsolódó biomasszára átlagosan 5 kg nitrogént, 3 kg kalcium-oxidot, 8 kg kálium-oxidot, 3 kg kalcium-oxidot és 1 kg magnézium-oxidot fogyaszt. Savas tartalmú talajkiegészítőként ajánlott, a pH 6,6-os értékét nem haladva meg. Hektáronként 150-200 kg-ot kell használni, a pontos mennyiséget az N. normája szerint számítják ki.
  •  Zöldségtermesztés:
    o a káposztának és a karfiolnak kalcium-nitrátra van szüksége a fej kialakításához és érleléséhez (a fej repedése ellen) a norma 2-3 öntözés 2-3 kg / 1000 m2 dózissal;
    o A paradicsom esetében 3 öntözést alkalmazunk kalcium-nitráttal és ammóniummal, ugyanolyan ütemben, mint a káposzta esetében, és ugyanolyan mennyiségű műtrágyával – különösen a virágképződés során (hullásuk és meddőségük ellen).
    o paprika és paradicsom – a CN meghosszabbítja a betakarítási időszakot, mivel a termés hosszabb ideig marad a növényen (4-7 nappal tovább).
    o A sárgadinnyék gyökere gyengén fejlett. A CN hozzájárul a növény intenzívebb színéhez.
  • Szőlőtermesztés: a mennyiségeket a talaj típusától függően határozzák meg, és 1000 liter vízre 10-15 kg-ot alkalmaznak.
  • Virágtermesztés: feloldva) használható a teljes termelési ciklus alatt, 3-4 alkalommal, 4-6 kg / 1000 négyzetméter dózisban.

A CN használatának legfontosabb előnyei a gazdálkodók számára:

• Meghosszabbítja a betakarítási időszakot, mivel biztosítja, hogy a gyümölcsök és zöldségek több ideig maradnak a növényen (4-7 nappal).
• Növeli a termékek szállítás közbeni ellenálló-képességét, szilárdságát.
• Megnöveli a gyümölcs tárolási idejét (a termékek hosszabb ideig frissebbek maradnak a polcon).
• Növeli a növények ellenállását a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

További információkat a kalciumról és az ammónium-nitrátról (CN), valamint a különböző talajtípusokhoz és kultúrához igazított felhasználási ajánlásokért a gazdákat arra ösztönzik, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Azomureș műszaki tanácsadóival.