Fără categorie

Ellenőrzi az ANZ a tehénfarmokat, amelyek COVID-támogatásban részesültek. A 2020-ban bejelentett állományt nézik!

Ellenőrzi az ANZ a gazdaságokat, amelyek tavaly Covid támogatást kaptak! Széleskörű ellenőrzés zajlik azon szarvasmarha-tenyésztőknél, akik a COVID-19 világjárvány által generált gazdasági válsággal összefüggésben tavaly állami segélyben részesültek munkájának támogatására, állatonként körülbelül 68–69 eurónak megfelelő összegben. Az Országos Állattenyésztési Ügynökség (ANZ) hivatalból indította az akciót és bejelentette, hogy ellenőrzési protokollt állított össze, és ez alapján keresi fel március 30 és április 5 között a gazdaságokat, de az ütemterv tolódott.

Bela Vaida, az ANZ igazgatója

Az ellenőrzések során azt vizsgálják, hogy a Covid – támogatásra bejelentett állatok valóban gazdaságban voltak-e 2020. július 1-jén, vagy a kérelemben valótlanul nyilatkozták ezt.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO információi szerint az Országos Állattenyésztési Ügynökség (ANZ) igazgatójának, Dr. Bela Vaidának határozata alapján, a felügyelők a 2020.07.01 – jén tartott állatok számát ellenőrzik a farmokon az Országos Állatazonosító és Regisztráló Rendszer (SNIIA) adatainak megfelelően, továbbá az állatok mozgását és a gazdaságban tartott állatok számát 2020. április 1. és július 1. között a SNIIA adatainak megfelelően, illetve az állatok mozgását és a gazdaságban tartott állatok számát 2020. július1. és augusztus 1. között a SNIIA adatainak megfelelően, valamint az állatok számát az ellenőrzés napján, összevetve a SNIIA adatbázisában az ellenőrzés napján szereplő állatszámmal.

Minden megyében legalább 3 gazdaságot ellenőriznek

Dr. Bela Vaida elmondta, hogy az ellenőrzési akciót április 5-én, kedden kellett befejezni, de azt még egy héttel meghosszabbítják, hogy a kontroll végeredményei jövő kedden, legkésőbb szerdán legyenek ismertek.

„Körülbelül egy hete kezdtük ezt az akciót. Úgy terveztük, hogy április 5-ig, keddig befejezzük, de nem sikerült. Minden megyében legalább 3 gazdaságból álló mintát vettünk, kiszállunk helyszínre, ez az ellenőrzési módszertan. És remélem, hogy az APIA-ellenőrzéskor is megvalósíthatjuk, fotózni vagy szkennelni kell minden egyes állatszámot, és ellenőrizzük az állatok mozgását a 2020. július 1-je előtti időszakban, amikor az állatok referencia-dátuma volt a COVID támogatás esetében. ára. És egy hónappal az említett dátum után és az ellenőrzések időpontjában a gazdaságokban meglévő állatok száma szerint” – magyarázta az ANZ vezetője az Agrointeligența-AGROINTEL.RO oldalnak.

Gyanút keltett az állami felügyelet szintjén az ígért és a befizetett összeg közötti különbség

Bela Vaida szerint az Állattenyésztési Állami Ellenőrzési Igazgatóság hivatalból indított vizsgálatot arra a tényre alapozva, hogy tavaly ősszel, amikor elkezdődtek a szarvasmarhák utáni kifizetések, a szimuláció alkalmával úgy számoltak, hogy a támogatásnak fejenként 100 eurónak kell lennie, és a kifizetés gyakorlatilag valahol fejenként 68/69 euró lett.

„Akkor sok tenyésztőt felháborított a 100 euróról 69 euróra eső összeg. A helyzet a következő: az előirányzott költségvetést elosztják a támogatható állatok számával. És a szimulációhoz képest a támogatható szarvasmarhák száma jelentősen megnőtt. Mi is szeretnénk, nem feltétlenül szankció formájában, de szeretnénk tudni, hogy a jövőben nem hibázunk, a hibának nevezni túlzás, inkább, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe, ahol a kiosztott összeg legalább legyen közel ahhoz, amit beharangoztak fejenkénti támogatás gyanánt” – mutatott rá az ANZ vezetője.

Az ellenőrzések csak azokat a 91 fő feletti gazdaságokat célozzák meg, amelyek állami támogatásban részesültek

Pontosította, hogy csak az állami költségvetésből fizetett, a 91 fő feletti gazdálkodóknak szóló támogatási rendszerről van szó, és más rendszerek nem tartoznak ezen ellenőrzés hatálya alá.

„Ha szabálytalanságokra derül fény, az lenne az igazságos és normális, ha a pénzt visszaadnák, mert indokolatlanul kapták. De tekintettel arra, hogy a kifizetéseket folyósították, ez azt jelentené, hogy az ellenőrzést a teljes állományra ki kellene terjeszteni, hogy lássuk, kitől kell pénzt visszakapnunk, és kinek kellene több pénzt kapnia. Ha ilyen szinten lesz. De szeretném hangsúlyozni, hogy ez az ellenőrzés nem feltétlenül a gazdálkodók szankcionálását jelenti, hanem egy képet akarunk kapni a valós helyzetről, hogy kiderüljön, miért történt ez a csökkentés, ami meglehetősen jelentős. Vagyis sok tenyésztőnek van 91 fő feletti állománya, és a tenyésztő számításokat végzett arról, hogy állatonként 100 euró esetében gazdaságonként legfeljebb 100.000 eurót vehet igénybe. És miért nem tudták végül 100.000 eurót kapni, akik így számoltak, de sokkal kevesebbet kaptak” – mondta Vaida Béla.

Az ellenőrzések eredményei nem veszélyeztetik a 2021-re bejelentett új COVID támogatást

Az ANZ vezetője azt is elmondta, hogy a napokban végrehajtott ellenőrzéseknek semmi köze sincs az idén folyósítandó segélyhez.

„Nem akadályozunk semmit. Csak meg akarjuk nézni, mi az oka, nem akarom azt sugallni, hogy a gazdák a hibásak. Távol áll ez tőlem. De tudnunk kell, hogy miért.

Mivel ha egy adott referencia-időszakra néztük az adatbázist, akkor az összegeket azzal a gondolattal osztottuk, hogy állatonként 100 eurót kapjanak a gazdák, és elég kellemetlen, hogy 2 hónap után más összegekkel szembesülünk. S akkor jönnek a gazdák, és mondják, hogy 100 eurót ígértél nekem, s aztán végül 69 eurót adtál, így hazudtál nekem. Bár a Földművelésügyi Minisztériumnak nem ez volt a célja, de természetesen a gazdákat sem lehet vádolni. Tehát a jövőre való tekintettel végezzük, és azt mondtam önnek, hogy ez egy megelőző intézkedés” – mondta Bela Vaida.

A csalást szankcionálhatják, és a pénzt behajthatják

Az állattenyésztés szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrzések a jövő héten, kedden, legkésőbb szerdán fejeződnek be, és ha az eredmények nagyrészt negatívak lesznek, a hatóságoknak intézkedéseket kell hozniuk a szankcionálásra, sőt a pénz visszaszerzésére.

„De jelenleg nem gondolkodom ezen. A végeredményt a miniszterrel is közöljük, többek között, mivel abban az időben a Szenátus Mezőgazdasági Bizottságának jelenlegi elnöke, Scarlat úr (George Scarlat – szerk. megj.) államtitkár volt és közvetlenül érintett volt ebben az ügyben, bemutatjuk az eredményt a szenátus vezetésének is. És természetesen minden olyan hatóságnak, amelynek joga van megismerni az ellenőrzés eredményeit. És végül, de nem utolsósorban önöknek, a sajtónak, természetesen”- mondta Bela Vaida.

Végül hangsúlyozta, hogy az összegek mezőgazdasági termelőktől történő visszafizettetése esetén az ellenőrzést ki kell terjeszteni a rendszer minden kedvezményezettjére, akiket támogathatónak nyilvánítottak.

„Jelenleg nincs olyan módszertanunk, amellyel visszaszerezhetnénk ezeket az összegeket, esetleg az ellenőrzésünk alapján megkérjük a kifizető ügynökséget, hogy amennyiben az eredmények meggyőzőek, végezzen manuális kiválasztást és ellenőrizze az összes jogosult pályázót, ami meglehetősen nagy bonyolult. Tehát még egyszer elmondom, hogy ez az intézkedés megelőző jellegű, ugyanakkor a gazdáknak tudniuk kell, hogy ebben az évben ez a segítség lesz-e, mert óvatosnak kell lenniük. Nem elég, ha én gazda vagyok, s jövök, és kérek a román államtól, és a román államnak ne legyen semmilyen lehetősége az ellenőrzésre és a megelőzésre, és végül természetesen az összegek behajtására” – mondta az állattenyésztési ügynökség vezetője.

Mint ismert, a szarvasmarha-tenyésztők állami támogatást kaptak tevékenységük megsegítése céljával 2020-ban, a COVID-19 járvány által kiváltott gazdasági válságban, a bejelentett összeg 100 euró volt, de végül körülbelül 68/69 eurót kaptak.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO itt írt erről a témáról: Fermierii – foc și pară pe Guvern! Ajutorul de Covid-19 a fost tăiat! Se achită doar 68% din cuantum!

Olvassa el ezt is: Greșeală sau fraudă? Cine este de vină că fermierilor li s-a tăiat din ajutorul de Covid-19?