Fără categorie

Élesztőoldat a palánták stimulálására

Természetes oldat élesztővel a zöldségpalánták, pontosabban a palánták gyökérzetének megerősítésére. A palánták fejlődésének felgyorsítása természetes megoldásokkal érhető el, amelyek lehetővé teszik a növényi gyökerek számára a mikro- és makroelemek gyors asszimilálódását. Egy ilyen organikus formula, teljesen természetes, könnyen elkészíthető saját háztartásban.

Miből készül el az élesztős oldat a palánták számára?

A gyökerek növekedésének felgyorsítására szolgáló természetes megoldáshoz csak három összetevőre van szükség:

  • forró víz – 3 liter;
  •  préselt élesztő – 10 gr.
  •  cukor – 1 evőkanál

Az élesztő aktiválja a talaj mikroorganizmusait, arra kényszerítve őket, hogy gyorsabban dolgozzák fel a szerves anyagokat, és emeli a talajban a szén-dioxid koncentrációját is. Mindez lehetővé teszi a növények gyökerei számára a mikro- és makroelemek gyors asszimilálását, ami a palánták gyorsabb növekedéséhez vezet.

Élesztőoldat palánták termesztésére, növelésére – előkészítés

10 gramm préselt élesztőt oldjunk fel 0,5 liter meleg vízben, és adjunk hozzá egy evőkanál cukrot. Keverjen össze mindent, és hagyja állni 2 órán át. Ez idő alatt az élesztő aktiválódik és elkezdi asszimilálni a cukrot.

Két óra múlva keverje össze a koncentrátumot a fennmaradó 2,5 liter melegített vízzel.


Hogyan alkalmazzuk az élesztőoldatot?

A palánták számára készült élesztőoldatot kétszer kell alkalmazni. Az első alkalommal a palánták átültetése előtt, amikor megjelenik rajtuk a második levélpár. Először öntözzük meg a csírázó ágyat, általában vízzel, majd öntsünk egy evőkanál oldatot maga a palánta alá. Az oldatot 5 ml-es fecskendővel is bejuttathatjuk a növény alá.

A második kezelést a palánták ültetése után 7 nappal végezzük.

Az élesztőoldatot az elkészítés után azonnal fel kell használni.

Az élesztőkezelés nagyon jól működik a paradicsomon, mivel nem telíti túl a talajt.