Fără categorie

Május 15-ig blokkolt APIA – támogatások

Az agrártámogatások kifizetését május 15-ig blokkolták, amikor a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség lezárhatja a támogatható területek helyzetét, és kiszámíthatja a hektáronkénti összeget. A termeléstől függő növénytámogatást minden évben utolsóként folyósítják azon növények miatt, amelyek esetében a dokumentumok bemutatásának határideje május 15., és ezen időpont előtt a fizetési engedélyeket nem lehet megkezdeni.

A termeléstől függő növénytámogatás (SCV) kifizetése, a hektáronkénti „nagy” támogatás az utolsó az engedélyezések sorában azoknak a gazdálkodóknak az esetében, akik tavaly folyamodtak európai pénzért.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) már közvitára bocsátotta az egyes támogatható növényekre elkülönített összegeket 2020-ban, és bejelentette azokat a programokat is, amelyekből az idén pénzátutalások történnek a hektáronkénti mennyiség növelése érdekében. A kifizetések legkorábban május 15. után kezdődhetnek meg, eddig a dátumig ugyanis a gazdálkodóknak számos igazoló dokumentumot kell benyújtaniuk. Meg kell jegyezni, hogy bár a többi termény túllépte a dokumentumok benyújtásának határidejét, a kifizetéseket „csomagban” hajtják végre, így az engedélyezési folyamat nem indulhat el korábban azoknak az intézkedéseknek az esetében sem, amelyek kapcsán már minden dokumentumot benyújtottak az igénylők, mivel egy közös felső határ létezik az összesre, amelyet kormányhatározat-tervezet formában jóvá kell hagyni.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO felidézi, hogy melyek a határidők az igazoló dokumentumok benyújtására, amelytől függ valamennyi, SCV-ben részesülő mezőgazdasági termelő kifizetésének kezdete.

  • április 30. – a szójatermesztők határideje. Az SCV – szójababot igénylő gazdálkodóknak április 30-ig be kell nyújtaniuk a következő dokumentumokat: az áruk értékesítéséről szóló számlát vagy a mezőgazdasági szektorból származó termékek forgalmazási könyvében található lapokat legalább 1300 kg eladott szójababra; a gazdaságban tartott állatok vagy madarak fogyasztásra szánt feldolgozott szójabab takarmány bejegyzési / átvételi elismervényei, legalább 1300 kg / ha saját fogyasztásra használt szójabab / ha esetében; az áruk adás-vételére vonatkozó kereskedelmi szerződés, abban az esetben, ha ez alapján történt a minimum 1300 kg / ha termelés eladása. Ha a gazda feldolgozó státussal is rendelkezik az ANSVSA élelmiszer-biztonsági nyilvántartásában, akkor a minimális 1,3 tonna / ha termelés feldolgozását belső könyvelési bizonylatokkal igazolja. A gazdálkodóknak szintén április 30-ig be kell nyújtaniuk a vetőmagok vásárlásáról szóló számlát vagy pénzügyi bizonylatot, valamint a vetőmagtétel hivatalos igazolási dokumentumát vagy a Hivatalos Elemző Értesítőt, a „vetésre engedélyezett vetőmag” megnevezéssel, vagy a hivatalos Elemzési Értesítőt a „Saját szükséglet” és a „Tilos forgalmazni” felirattal, vagy a szállító minőségi és megfelelőségi okmányát, vagy bármely más, azokkal azonos dokumentumot, amelyet az Európai Unió valamely tagállamában vagy annak megfelelő harmadik országban állítottak ki, a 2003/17/CE tanácsi döntés alapján, amely helyettesítheti a minőségi és megfelelőségi dokumentumot. Saját termelésű, hivatalosan minősített vetőmag felhasználása esetén a mezőgazdasági termelőnek be kell mutatnia a szállítmány(oka)t igazoló hivatalos bizonyítvány(oka)t.
  • május 15 – a komlótermesztők határideje. Azoknak a gazdálkodóknak, akik SCV-komlóért folyamodtak és egyben feldolgozók is, akiket a Kereskedelmi Nyilvántartás Országos Irodájába bejegyeztek, május 15-ig be kell nyújtaniuk a következő dokumentumokat: a hektáronként minimális 490 kg szárított komló feldolgozásának igazolását, belső könyvelésből
  • május 15. – a burgonyamag-termesztők határideje. Azok a gazdálkodók, akik SCV – burgonyamagot igényeltek, május 15-ig benyújtják a következő dokumentumokat: számla vagy oldal / oldalak a mezőgazdasági termékek forgalmazási könyvéből, igazolva, hogy a mezőgazdasági termelő legalább 15 000 kg burgonyamag / ha mennyiséget értékesített.

Az APIA arra figyelmeztet, hogy a kötelező dokumentumok hiánya vagy késedelmes benyújtása az egységes kifizetési kérelemben kért, a termeléstől függő azon támogatási intézkedések elutasításához vezet, amelyek esetében ezeket a rendelkezéseket nem tartják be.

SCV-támogatás hektáronként. Mit kell tennie a MADR-nek és az APIA-nak?

A gazdálkodók kötelezettségei mellett léteznek kötelezettségei azoknak az intézményeknek is, amelyek lebonyolítják az ilyen rendszerek kifizetését. Először is, a MADR-nek, (miután április 2-án közvitára bocsátotta a 2020-as összegekről szóló tervezetet, amelyben 87.097.030 eurót különítenek el, azaz 424.380.279 lejt) meg kell szereznie a tervezetre vonatkozó valamennyi miniszterközi jóváhagyást, és közzé kell tennie a tervezetet a Hivatalos Közlönyben.

A kifizetési ügynökség feladata kiszámítani a hektáronkénti összegeket az egyes növények számára kiosztott felső határ és a támogatható hektárok alapján, majd levezényli a kifizetéseket.

Emlékeztetjük Önöket, hogy a növény-ágazat kapcsolt támogatási intézkedéseinek kifizetése lejben történik, az Európai Központi Bank által 2020. szeptember 30-án megállapított és az Európai Unió Hivatalos Lapja C sorozatának 339 számában 2020. október 1-jén közzétett, 4.8725 lej / euró árfolyamon.

Az egyes növények számára 2020-ban elkülönített összegekről itt olvashat bővebben: APIA – Sprijin Cuplat Vegetal 2021: Cuantumuri soia, lucernă, legume în solar/câmp și sfeclă de zahăr