• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    A kormány jóváhagyta az APIA hektáronkénti kifizetéseit! A számlákra utalandó összegek!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A mezőgazdasági termelők által nagyon várt új támogatási rendszereket indít el a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) azután, miután az április 15-i kormányülésen jóváhagyták a zöldségágazatban alkalmazandó országos átmeneti támogatás (ANT) felső határaira vonatkozó határozatot.

    A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) közleménye szerint ez a jogszabály jóváhagyja az országos átmeneti támogatások felső határát a növényi ágazatban, 43.974.445 euró összegben, az alábbiak szerint:

    Mint ismert, az Agrointeligența-AGROINTEL.RO már jelezte, hogy az összegek csalódást okoznak a gazdálkodóknak, egyes mennyiségek nem érik el a tavaly kifizetett ANT-támogatások értékének 50 százalékát. Így az ANT 1-re, azaz a legjobban várt területalapú támogatás gyanánt a gazdák hektáronként 5,964 eurót, azaz 29,059 lejt kapnak.

    Az országos átmeneti támogatás kifizetése lejben történik, az Európai Központi Bank által 2020. szeptember 30-án megállapított és az Európai Unió Hivatalos Lapjának C sorozatában,323-as, 2020. október 1-jén megjelent számában közölt árfolyam szerint: 1 euró 4,8725 lej. Az APIA azután kezdheti meg a kifizetéseket, miután a MADR tervezetét a kormány jóváhagyja, és közzéteszi a Hivatalos Közlönyben.

    Az ANT hektáronkénti összegeinek összehasonlító elemzéséről itt olvashat: Subvențiile APIA așteptate de fermieri. De la 3,37 euro/hectar la 784,16 euro/hectar – când intră banii?

    Ezeket az összegeket az állami költségvetésből fedezik. Az országos átmeneti támogatások mellett a mezőgazdasági termelők a következő közvetlen kifizetéseket is kapták az Európai Bizottságtól a 2020-as kampány keretében: