Fără categorie

Szarvasmarhánkét 1 euró APIA – támogatás: A kormány jóváhagyta! Mikor kezdődnek a kifizetések?

Zöld utat kapott a kormány április 15-i ülésén szarvasmarha-tenyésztőknek nyújtandó 1 eurós szimbolikus támogatás kifizetése. A kormány jóváhagyta a határozatot, amely a szarvasmarhafélékre vonatkozó országos átmeneti támogatások felső határairól szól a 2020-as évre vonatkozóan.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) közleménye szerint a jogszabály jóváhagyja az állattenyésztési ágazatban, a szarvasmarhafajok esetében az országos átmeneti támogatás kifizetéseinek felső határát a 2020-as pályázati évre, ez 1.758.265 euró, azaz 8.567.147 lej, amelyet a következőképpen osztanak fel:

a) 445.128 euró a tejágazatban;
b) 1.313.137 euró a húságazatban.

Az állattenyésztési ágazatban, a szarvasmarhafajok esetében az országos átmeneti támogatás egységenkénti összegét a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség számítja ki, a fenti felső határokat a közvetlenül támogatható leszállított és / vagy értékesített tej mennyiségéhez és a támogatható szarvasmarhafélék állományához viszonyítva.

A pénzügyi forrásokat az állami költségvetés biztosítja, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által 2021-re jóváhagyott költségvetési rendelkezések keretein belül.

A MADR pontosította, hogy az állattenyésztési ágazatban a szarvasmarhafélékre vonatkozó országos átmeneti támogatások kifizetése lejben történik, az Európai Központi Bank által 2020. szeptember 30-án megállapított, egy euróra vonatkozó 4,8725 lej árfolyamon.

A MADR-nél kialkudott 1 euró szarvasmarhánként

Mint ismert, hogy március 20-án több, Adrian Oros miniszterhez közeli vezető találkozott Kolozsváron. A megbeszélésen azt javasolták, hogy az ANT, a 2013-as referenciaévhez kapcsolódóan fizetendő támogatás jelképes juttatásként állatonként csak 5 eurót, és a leszállított tej tonnájaként 2 eurót tegyen ki. Az előirányzott költségvetés fennmaradó részét Covid állami támogatásra csoportosítsa át, és ezt azok az állatok után folyósítsa, amelyek 2021. január 31-én a gazdaságban voltak.

A kolozsvári találkozót a Földművelésügyi Minisztérium hivatalos találkozója követte, ahol több szervezet is jelen volt. Ezen a találkozón az 5 eurós kifizetést 1 euróra csökkentették azzal az indokkal, hogy a támogatásnak valóban szimbolikusnak kell lennie. Március 22-én a tenyésztők azt az ígéretet kapták, hogy 2 hónapon belül a fennmaradó pénzkülönbözetből kifizetik a Covid-támogatást.

Április 6-án a Gazdálkodók Ereje Egyesülete felkérte Florin Cîțu miniszterelnököt és Adrian Oros minisztert, hogy fogadják el egyszerre a Covid támogatás és a szimbolikus támogatás határozattervezetét. Sőt, az AFF tagszervezetei még azt is támogatták, hogy a tehenenként 1 eurós támogatás kifizetését halasszák el addig, amíg az Európai Bizottság jóvá nem hagyta a Covid támogatásra vonatkozó megállapodást. Nemcsak hogy az AFF nyilvános kérése nem kapott választ, de a mai napig nincs információ arról, hogy a Földművelésügyi Minisztérium bejelentett volna Brüsszelben az állattenyésztési támogatási rendszert.

A Hivatalos Közlönyben való közzétételt követően az összegek elérhetővé válnak, és a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség tisztviselői megkezdhetik a mezőgazdasági termelők kifizetését.
Olvassa el ezt is: Subvenția de 1 euro la bovine – la aprobare în ședința de Guvern de astăzi!