Fără categorie

Állatvásárok – május végéig újra megnyíltak

Május végére újra megnyílnak az élőállat-vásárok. Ezt jelentette be a Parlamentben az ANSVSA elnöke, Dr. Robert Chioveanu – állítja Călin Mătieș, PSD – szenátor.

Az állatvásárok újranyitása az élő sertések forgalmazásának kivételével történik, mivel ez az ágazat még mindig az afrikai sertéspestissel (PPA) küzd, továbbra is vannak fertőző gócok. Călin Matieș, a PSD szenátora bejelentette, hogy ígéretet kapott az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnökétől, Robert Chioveanutól, hogy májusban valamennyi állatvásár nyitva lesz.

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy még 2020 decembere óta hivatalosan kértük a lehető legegyértelműbben: Nyissák meg az állatvásárokat, mert a román falvak halnak meg, és sorra zárnak be a kis gazdaságok! Aztán feltettem a kérdést: Mikor nyitjátok meg a vásárokat, Uraim? Végre megkaptam a választ: afrikai sertéspestissel küzdünk. Tessék?! Mintha azt kérdeznénk: éjjel van vagy nappal van? S erre válasz: Kint esik az eső …” – mondta a szenátor személyes Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Sertések nélkül nyílnak meg újra az állatvásárok

Elmondása szerint a héten ismét találkozott Robert Chioveanu (ANSVSA) elnökkel, ezúttal több gazda és más román állami tisztviselő jelenlétében, és sikerült ígéretet kicsikarnia tőle.

„Május: újra megnyílnak az állatvásárok! Egyelőre sertések nélkül! Az ANSVSA elnöke kötelezettséget vállalt arra, hogy húsvét után, május végéig megnyílnak az hogy állatvásárok Románia-szerte! Az általam javasolt két lehetőség közül a disznó nélküli variánst választotta! Nem ez a legjobb megoldás, de egy kisebb győzelemmel ér fel” – jelentette be Călin Mătieș.

Agrointeligența – Az AGROINTEL.RO januárban tette közzé Măties szenátor kérését , amelyben az állatvásárok újbóli megnyitását kérte az illetékes intézményektől.

Mi több, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság elnöke, Robert Chioveanu kijelentette, hogy optimista forgatókönyv szerint az állatvásárokat újra lehet nyitni, de csak a szarvasmarhákkal és juhokkal folytatott tranzakciók esetében, nem pedig a sertések esetében, és csak addig, amíg addig nem jelennek meg nagyobb fertőző gócok. A megnyitást megyénként fogják engedélyezni, a terület járványügyi helyzetétől függően.