• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Mezőgazdasági összeírás, 2021.: a gazdálkodók kötelezettségei. A bírságok elérhetik az 5.000 lejt

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A 2021-es mezőgazdasági összeírás fontos eleme az adatgyűjtés. A mezőgazdasági termelők kötelesek megadni azokat az információkat, amelyeket a hatóságok a 2021. május 10. és július 31. között zajló általános mezőgazdasági összeírás során kérnek. Ha nem adják meg az összeírás kérdőívében kért információkat, valamint hibás vagy hiányos adatokat és információkat osztanak meg, 1.000-5.000 lejes bírságot kockáztatnak.

    Olvassa el ezt is: Începe recensământul agricol de probă! Datele finale colectate vor fi transmise la Bruxelles

    Az általános mezőgazdasági összeírás mezőgazdasági vállalkozások szerkezeti jellemzőire vonatkozó adatgyűjtése keretében a mezőgazdasági vállalkozások vezetőjének / adminisztrátorának kötelessége, hogy az ellenőröknek pontos és teljes adatokat és információkat szolgáltasson, tiszteletben tartva és nem akadályozva az összeíró személyzet tevékenységét, és az adatok helyes nyilvántartása érdekében érvényes személyazonossági igazolványt mutasson fel.

    Az összeírás kérdőívébe beírt egyedi adatok bizalmasak, és csak statisztikai célokra szolgálnak, a procedúra során megszerzett személyi számokat titkosítják. Az adatgyűjtés időszaka során a megbízott munkatársak igazoló kártya bemutatásával azonosítják magukat” – tájékoztat a www.realitateadevaslui.net.

    A gazdálkodók pénzbírságot kockáztatnak

    Az idézett forrás szerint a következők jelentenek szabálysértést:

    • Az összeírásban részt vevő személyek akadályozása a statisztikai kutatás tárgyát képező adatok nyilvántartásba vétele és ellenőrzése során.
    • Az összeírás kérdőívében kért információk kiadásának megtagadása, valamint téves vagy hiányos adatok és információk megadása.

    A fent említett szabálysértéseket 1.000–5.000 lej pénzbírsággal szankcionálják.

    Milyen adatokat jegyeznek fel a cenzorok?

    Az általános mezőgazdasági összeírás adatgyűjtése keretében a felhasznált mezőgazdasági területek, a környezeti korlátozások alá eső területek, az állat- és állatmenhelyek, a mezőgazdaságban dolgozók, a vidékfejlesztési intézkedések stb. helyzetére vonatkozik.

    „Az általános mezőgazdasági összeírás nagyszabású akció, amely komplex információkat és statisztikai adatokat szolgáltat a mezőgazdasági vállalkozások strukturális jellemzőiről annak érdekében, hogy ezekről olyan átfogó képet alakíthassanak ki, amely a mezőgazdasági és vidékfejlesztési programok és politikák megalapozásához szükséges” – közölte a forrás.

    Az összeírás során nyilvántartásba veszik azokat a gazdaságokat, amelyeken mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, jogi státuszuktól függetlenül (mezőgazdasági tevékenység mezőgazdasági területek felhasználásával és / vagy állatok tartásával, amelyek mezőgazdasági termékek előállítását és / vagy jó mezőgazdasági és környezeti területek fenntartását célozzák).

    Az összeírás során statisztikai információkat gyűjtenek a mezőgazdasági vállalkozások fő jellemzőiről, például:
    • Általános információk a mezőgazdasági vállalkozásról
    • Földhasználati mód
    • Állattok száma a gazdaságban/ állatmenhelyek
    • Az állati trágya kezelése
    • Biogazdálkodás
    • A mezőgazdaságban dolgozó emberek
    • Egyéb jövedelemtermelő tevékenységek
    • Vidékfejlesztés
    • Egyéb információk

    Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint az összeírás statisztikai mutatókat fog szolgáltatni a közös agrárpolitika nyomon követésére és értékelésére, amely 2018-ban 58,82 milliárd euróval támogatta az európai gazdálkodókat, ez az összeg az Európai Unió globális költségvetése csaknem 40 százalékát tette ki.

    Az adatok lehetővé teszik az agrár-környezetvédelmi statisztikai mutatók nyomon követését is, amelyek a mezőgazdaság környezetre gyakorolt hatását mérik. Ez lehetővé teszi az építő jellegű vitákat különböző politikáról, beleértve a közös agrárpolitikát, a vidékfejlesztési politikát, a környezetvédelmi politikákat és az úgynevezett zöld megállapodást.

    Az adatok segítenek azonosítani és választ találni a strukturális kérdések széles skálájára, amelyek segíthetik a döntéshozatalt, például:

    – Ki fog a jövőben a mezőgazdasággal foglalkozni, tekintettel a gazdák korcsoportos struktúrálódására?
    – Hány nő dolgozik még a mezőgazdaságban?
    – A családi gazdaságok eltűnnek? A mezőgazdaságot a nagyvállalkozások uralják?
    – Növekszik az ökológiai gazdálkodás aránya?
    – Hogyan befolyásolja a mezőgazdaság pozitívan és negatívan a környezetet?
    – Hogyan változnak a termelési módszerek?

    Az INS honlapja szerint a jelenlegi és a referencia-időszak minden EU-tagállamban azonos. Így:
    – a 2020-as mezőgazdasági év (2019. október 1. – 2020. szeptember 30.) – a földterület és a mezőgazdaságban dolgozó személyek változói, valamint az állati trágya kezelésével kapcsolatos 2020. naptári év;
    – 2020. december 31-i dátum – az állatállományra vonatkozó változók esetében;
    – az elmúlt három év (2018–2020) – vidékfejlesztési intézkedésekre.

    Bár az adatgyűjtés 2021-ben zajlik, a mezőgazdasági összeírás referencia-időszaka a 2020-as fordulóhoz kapcsolódik, és mint ilyen az elnevezés RGA2020 vagy RGA 2020-as forduló.

    Az adatgyűjtés szakasza az után következik, hogy 2020. október 12. és 23. között, az általános mezőgazdasági összeírás előkészítési szakaszában próba-számlálást végeztek annak érdekében, hogy ellenőrizzék a gyakorlatot, és javítsák ki azokat a szervezési és technikai szempontokat, amelyek révén a kérdések világosak lesznek, illetve hogy teszteljék a kérdőívet, a mezőgazdasági vállalkozások adatainak összegyűjtésére szolgáló eljárásokat és eszközöket.

    „A teszt biztosította, hogy az Általános Mezőgazdasági Összeírás új fordulója, amelynek 2021-ben zajlik az adatgyűjtése, jól szervezett lesz, jó körülmények között zajlik, és lehetővé teszi a minőségi statisztikai eredmények megszerzését, amelyek mind a mezőgazdasági programok, mind az európai és országos politikák támogatásához szükségesek” – írja még az INS honlapján.