Fără categorie

Vándorlási dokumentumok, 2021. A kaptárokkal vándorló méhészek számára szükséges akták

Kötelező dokumentumok azoknak a méhészeknek, akik kaptárral vándorolnak. Egy méhész felhívta a figyelmet azokra a dokumentumokra, amelyekkel rendelkezniük kell akkor, amikor vándorolni indulnak a kaptárokkal. Így a saját felelősségük kitöltött nyilatkozat mellett rendelkezniük kell a vándorlásra vonatkozó kiküldetési megbízatással, valamennyi adattal kitöltve.

Marina Marian méhész azt állítja, hogy egy kollégáját szinte megbüntették, mert nem rendelkezett kiküldetési megbízatással.

„Most beszéltem egy kollégámmal, akit tegnap este megállítottak a forgalomban, miközben éppen vándorolt a méhekkel. A saját felelősségére megírt nyilatkozat mellett kérték a vándorlásra vonatkozó kiküldetési megbízatást, kitöltve. Ő viszont csak a nyilatkozatot és a PFA papírjait tudta felmutatni, illetve az OJZ tanúsítványt. Szinte volt, hogy megbírságolják, ne játsszatok a törvényekkel. Ezen a linken megtalálható a kiküldetési megbízatás mintája, de letölthető a MADR weboldaláról is” – mondta Marina Marian a Romániai méhészek szabad csoportja (Apicultori din România – Grup liber) egyik bejegyzésében.

Március végén a Romániai Méhész Szövetség átiratot küldött  az Országos Vészhelyzeti Bizottságnak (CNSU), kérve, hogy könnyítse meg a méhészek mozgását a CNSU 2021.03.25-ei 20-as számú határozatában meghatározott időintervallumon kívül. A határozat, mint ismert, korlátozza azt az időintervallumot, amelyen belül a lakók elhagyhatják otthonaikat, de a szóban forgó határozatban kivételt képeznek a mezőgazdasági munkálatokat végzők.