Fără categorie

Gondokkal startol a méhészeti év. Az akác gyűjtése – számos területen veszélybe került

Gondok a méhészetben az időjárási viszonyok miatt. A méhészek már a méhészeti év elején megtapasztalják a nehézségeket, mert az alacsony hőmérséklet miatt az akácvirág megfagyott.

Az évszaknak megfelelő hőmérsékletű tavasz nemcsak hazánkban, hanem Magyarországon is váratott magára, az értékek az elmúlt hetekben akár fagypont alá is csökkentek. Ez a jelenség nemcsak a gyümölcstermesztők, hanem a méhészek számára is nagy veszteségeket okozott – áll a rador.ro által idézett Magyar Nemzet című kiadványban.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tájékoztatása szerint az akácot április elején és a virágzási időszakban nagyban befolyásolta a fagy, akárcsak tavaly, amikor az akácvirág 80 százaléka elpusztult .
A 2021-es károk felmérése még tart, de úgy tűnik, hogy a méhészeknek újabb nehéz évük lesz, hasonlóan a 2020-as évhez, amely nagyon rossznak bizonyult a méhészet számára. A 2020-as, katasztrofális évet jól jelzi, hogy az év második felére komoly hiány alakult ki Európában akácmézből.

Bross Péter, az OMME elnöke a magyar sajtónak arról számolt be, hogy idén is veszélybe került a magyar méztermés. A nagyon nehéz, 2020-as év a magyar méhészeknek mostanra teljesen elfogytak a tartalékaik, és többen olyan kilátástalan helyzetbe kerültek, hogy már a tevékenység feladását fontolgatják.

A szomszédos országban a napokban összegyűlt a kellő számú aláírás a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez. Nagy István agrárminiszter a Facebook – bejegyzésében fontosnak tartotta a kezdeményezést, és kiemelte: az Európai Uniónak olyan közös agrárpolitikát kell elfogadnia, amely figyelembe veszi a beporzók és a gazdák érdekeit is.

A petíció egyik fő kezdeményezése, hogy az Európai Bizottság a tagországoknak és az Európai Parlamentnek is tegyen javaslatot a szintetikus növényvédők kivonására a mezőgazdaságból 2035-ig.