Fără categorie

Növekvőben a gabonaárak. A kukorica elérte az utóbbi 8 év legmagasabb értékét

Új rekordot ért el a kukorica ára. A kedvezőtlen időjárás és a világgazdaság visszatérése miatt a kukorica ára elérte az utóbbi 8 év legmagasabb szintjét – írja a Bloomberg.

A kukorica adás-vétel árával kapcsolatban az egy nap alatt megengedett legnagyobb növekedést regisztrálták a chicagói gabonatőzsdén.

A júliusi szállítási szerződés 4,1 százalékkal, 6.315 dollárra nőtt bushelenként (a bushel leginkább száraz árura, különösen gabonára használt űrmérték, 1 amerikai bushel = 35,239072 liter), ez a legmagasabb szint 2013 májusa óta. A búza felértékelődött, a referenciaszerződés 5,3 százalékkal emelkedett, bushelenként akár 7.105 amerikai dollár is lehet, ami az elmúlt 7 év legmagasabb ára.

Ugyanakkor a szójabab esetében a referencia-szerződés 2017 óta először haladta meg a bushelenként számított 15 dollárt.

Egyes területeken a hideg és az aszály miatt gyenge gabona- és olajosmag-termés várható, ezért Kína szükségletet és a bioüzemanyagok iránti keresletet nem tudják majd kielégíteni.

„Tudjuk, hogy ma már óriási a kereslet a takarmánygabona iránt, és az emberek kíváncsiak, hogy mi fog történni, ha Brazília betakarítása nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Minden eső nélküli nap csökkenti a becsült termelés mennyiségét” – mondta Joe Nussmeier, az amerikai Frontier Futures társaság brókere.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági termelői az alacsony hőmérséklet miatt elmaradtak a vetéssel, és valószínűleg a búzanövények is érintettek lesznek. Brazília második kukoricatermése szárazságtól szenved.

A kukorica ára növekedése miatt a szarvasmarha-takarmányként takarmányként felhasználható búza kereslete is növekszik, különösen azért, mert a gazdák a jövőbeli áremelkedések kihasználása érdekében elhalasztják kukorica értékesítését.

„Jelenleg a kukorica hiánycikk, és a legolcsóbb alternatíva a búza. Jelentősen növekszik” – mondta Joe Nussmeier.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslései szerint Kína 28 millió tonna kukoricát fog importálni a 2020–2021-es szezonban. 2022-ben a beszerzések 15 millió tonnára eshetnek. Ez a Kereskedelmi Világszervezet által megállapított kvóta dupláját jelenti, amely lehetővé teszi a kínai vállalatok számára, hogy kukoricát alacsonyabb áron importáljanak.