• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    APIA-támogatások: A kormány jóváhagyta 46.000 gazdálkodó által várt kifizetéseket!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A kormány jóváhagyta az APIA-támogatások kifizetését 46.000 gazdálkodó számára. A mai kormányülésen elfogadták azokat az összegeket, amelyek szükségesek, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megkezdhesse a kifizetést a növényi ágazatban termeléstől függő támogatásban részesülő mezőgazdasági termelők számára. Ezeket voltak a tavalyi pályázati kampányhoz kapcsolódó utolsó intézkedések, amelyek még nem kerültek kifizetésre az APIA-nál.

    „A 2021. április 28-i kormányülésen határozatot fogadtak el, amely jóváhagyta a zöldségágazat kapcsolt támogatási intézkedéseinek a 2020. pályázati évre szóló felső határait” – derül ki a Földművelésügyi Minisztérium közleményéből.

    A növény-ágazat kapcsolt támogatási intézkedéseire előirányzott teljes összeg 87.097.030 euró (ami 424.380.279 lejnek felel meg), és a következőképpen oszlik meg:

    Az egységenkénti összegeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség számítja ki, a jelen jogszabályban megállapított felső határokat arányítva az egyes intézkedéseknek megfelelő, 2020-ig támogatható hektárok teljes számával.

    „A jogosultsági feltételeknek megfelelő kedvezményezettek becsült száma 46. 000 gazdálkodó” – olvasható a tájékoztatóban.

    Mint ismert, a növényi ágazatban a termeléstől függő támogatási intézkedések felső határát évente kormányhatározat állapítja meg a 3/2015-ös kormányrendelet 25-ös cikkelyének (1)-es bekezdésével összhangban, a későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel.