• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  Az APIA vezetője bejelentette, hogy mikor kerül sor a zöldségágazat kapcsolt támogatásának kifizetésére

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  Jóváhagyta a román kormány a növény-ágazat kapcsolt támogatásával kapcsolatos kifizetések felső határát, az erről szóló 492/2021 határozat megjelent a Hivatalos Közlönyben. A kifizetésekre szánt pénz a Kincstárban rendelkezésre áll, de ezek az átutalások csak május 15-e után, azaz május 16-tól kezdődnek – jelentette be az APIA igazgatója, Adrian Pintea az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak.

  „A termeléstől függő támogatás kifizetési engedélyezése május 16-án kezdődik. Készen állunk a gazdálkodók kifizetésére, és miután lejár az igazoló dokumentumok benyújtásának utolsó határideje, kiszámítjuk a hektáronkénti összegeket is” – mondta Adrian Pintea, az APIA főigazgatója.

  Ebben az évben a növény-ágazat kapcsolt támogatási intézkedéseire előirányzott teljes összeg 87.097.030 euró (ami 424.380.279 lejnek felel meg), és a következőképpen oszlik meg:

  Az egységenkénti összegeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség számítja ki, a jelen jogszabályban megállapított felső határokat arányítva az egyes intézkedéseknek megfelelő, 2020-ig támogatható hektárok teljes számával.

  A mezőgazdasági minisztérium szerint a jogosultsági feltételeknek megfelelő kedvezményezettek becsült száma 46. 000.

  Mint ismert, a növényi ágazatban a termeléstől függő támogatási intézkedések felső határát évente kormányhatározat állapítja meg a 3/2015-ös kormányrendelet 25-ös cikkelyének (1)-es bekezdésével összhangban, a későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel.