• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Mik azok a pontok, amelyek a fák levelein megjelennek, és mi a szerepük?

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Mik azok a „pontocskák”, amelyek megjelennek a cseresznyefa levelein? A gyümölcstermesztő, George Ristea egy szakmai csoportban kifejtette, hogy az apró duzzanatok, amelyek valamennyi cseresznyefa levelén találhatók, nem veszélyesek a fára vagy a gyümölcsre, hanem extraflorális nektariferás mirigyek. Ezek a hangyák táplálékává válnak, és a kis állatok ugyanakkor védik a fákat hernyóktól vagy más kártevőktől.

    „Tisztázzuk, mik ezek a „pontocskák” a cseresznyefán. A levélnyél (szár) 3-6 mm hosszú, a tövében két (ritkán 3) nektár (extraflorális nektármirigy) található. Kis mennyiségű nektárt választanak ki, amelyet „a rendőrök tápláléknak” is neveznek, mert az a szerepük, hogy odavonzzák a hangyákat, amelyek viszont megvédik a fát a hernyóktól és más kártevőktől azáltal, hogy elfogyasztják a levelekre rakott tojásaikat vagy lárváikat. A sárgák a Donissen fajtából származnak, amelyek sárgára festik a gyümölcsöket”- magyarázta a gyümölcstermesztő a „Római faiskolák – hasznos tippek, fák karbantartása, gyümölcsbokrok” (Pepinierele Roman – sfaturi utile, întreținere pomi, arbuști fructiferi) csoportban más érdeklődő gazdák számára.

    A szakemberek szerint a váladékuk a vegetáció első heteiben gazdagabb. A nektár szekréciója és termelése változik a növénytől (faj, fajta, típus, növény kora, virágzási szakasza stb.), talajtól (kémiai összetétel, termékenységi fok, páratartalom, talajvízszint, alkalmazott agrotechnika stb.) és az időjárási viszonyoktól függően.