Fără categorie

Szárított sárga lisztkukac – emberi fogyasztásra alkalmasnak találta az Európai Bizottság

Új élelmiszer: a szárított sárga lisztkukac! Az Európai Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szigorú tudományos értékelését követően kiadta az első engedélyt a rovarok új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára az Európai Unió piacán.

„A tagállamok ma, május 4-én jóváhagyták az Európai Bizottság javaslatát, amely lehetővé teszi a szárított sárga lisztes féreg új élelmiszerként történő felhasználását. Ez az első engedély a rovarok új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára az EU piacán, az EFSA szigorú tudományos értékelését követően. Az új étel fogyasztható ropiként, egészben szárított rovarok formájában, vagy egyes élelmiszerek összetevőjeként, például por formájában fehérjetartalmú termékekben, kekszekben vagy tésztalapú termékekben” – írja az Európai Bizottság romániai képviselőjének közleményében, amelyet az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak is elküldtek.

A „Farmtól az asztalig” stratégia a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, amely támogathatja az EU – t a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerre való áttérésében. Több millió ember fogyaszt rovarokat naponta. Ezen kívül az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a rovarok egészséges és nagyon tápláló táplálékforrások, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal.

Az Európai Bizottság hivatalos döntését a következő hetekben fogadják el.