Fără categorie

Megtizedelt méhcsaládokkal és anyagilag megterhelt méhészekkel kezdődő tavasz

Megtizedelt méhcsaládokkal és anyagilag megterhelt méhészekkel kezdődő tavasz. A hőmérsékleti változásokkal tarkított tél és a késői fagyokat hozó tavasz kihatott a gyümölcsfákra, a román méhészek pedig nehéz időket élnek, és kétségbeesetten keresnek mézalapot a méhpopuláció helyreállításához a jövőbeni betakarításokhoz.

A tavasz balul kezdődött idén is a méhészek számára – mondta Ida Şuţa, a Krassó-Szörény és Temes Megyei Méhész Egyesületek alelnöke, aki azt állítja, hogy jelenleg a méhcsaládok meg lettek tizedelve, és a méhészek anyagilag megterheltek.

„A méhcsaládok helyzete idén tavasszal nem alakult jól a méhészek bánatára. Télen a hőmérséklet-változások nem tettek jót a méhcsaládoknak, amelyek tavasszal emiatt sok példányt elvesztettek. Jelenleg a családok nagyon gyengék, nem beszélhetünk gyümölcsfákról való betakarításról, amelyeket a késői fagyok is nagyban érintettek, de beszélhetünk a méhészek kétségbeesett mézalap-kereséséről a méhcsaládok populációjának helyreállítása érdekében, a jövőbeni betakarítások miatt, amelyeket reményekkel telve várunk. A méhész állandó minden területen megpróbál más-más mézalapot keresni, a meglévő aktivitásai mellett. Nagyon sok méhcsaládot költöztettek ki repcére, vagy éppen a szántóföldre, mert a méhész kétségbeesett, és a mesterséges táplálkozási időszak meghosszabbítása elsősorban anyagilag terhelte meg nagyon, másrészt nem tesz jót ez a méheknek, populációik megtizedelődtek, ezért nem tudom megmondani, hogy mi vár ránk ebben az évben, de remélem, hogy megyénkben legalább akác, hárs és talán valamilyen széna lesz, esetleg Temes megyében lesz repce és a napraforgó növények, amelyek nagyobb vagy kisebb mértékben ígérhetnek valamit” – mondta Ida Şuţa, a Krassó-Szörény és Temes Méhész Egyesületek alelnöke a radioresita.ro-nak.

Azt is hangsúlyozta, hogy a méhészet a legfontosabb láncszem a nagy mezőgazdasági láncban, amely nélkül más tevékenységek nem létezhetnek.