• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Hivatalos értesítés Brüsszelből! Kevesebb ellenőrzés a támogatásban részesülő gazdaságokban

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Brüsszelből hivatalos! Kevesebb ellenőrzésnek vetik alá azokat a gazdaságokat, amelyek után a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA) támogatást folyósít. A mezőgazdasági termelők és ellenőrök biztonsága érdekében az ellenőrzések száma ebben a járványidőszakban kisebb lesz az eddigiekhez képest. Ugyanakkor a helyszíni ellenőrzéseket helyettesíthetőek lesznek a távérzékeléssel vagy műholdas felvételekkel.

    Mivel az EU-ban továbbra is érvényben vannak korlátozások, a Bizottság május 4-én számos olyan szabályt fogadott el, amelyek 2021-ig meghosszabbították a közös agrárpolitika (KAP) támogatásához szükséges ellenőrzések elvégzésének rugalmasságát. A szabályok lehetővé teszik, hogy a gazdaságokban történő látogatásokat alternatív források használatával helyettesítsék, ideértve az új technológiákat, például a műholdas képeket vagy a földrajzi címkével ellátott fényképeket, illetve a távérzékelés használatát. Ez biztosítja a megbízható ellenőrzéseket, ugyanakkor tiszteletben tartja a forgalmi korlátozásokat és minimalizálja a gazdálkodók és az ellenőrök közötti fizikai kapcsolatot.

    Mi több, a szabályok tartalmazzák az ellenőrzések időzítési követelményeinek rugalmasságát. Ez lehetővé teszi a tagállamok számára az ellenőrzések elhalasztását, különösen a forgalmi korlátozások idején. Ezen kívül a szabályok magukban foglalják a helyszíni fizikai ellenőrzések számának csökkentését, amelyek az állatokkal és területekkel, a vidékfejlesztési beruházásokkal és a piaci intézkedésekkel kapcsolatosak. Ezeknek a szabályoknak a célja az országos kifizetési ügynökségek adminisztratív terheinek enyhítése, a jelenlegi körülményekhez igazodva, ugyanakkor biztosítva a KAP támogatásához szükséges ellenőrzéseket.