Fără categorie

Módosult az idei Országos Méhészeti Program (PNA)! Hogyan kapják meg a pénzt a méhészek?

Változás az Országos Méhészeti Program PNA 2021 A Nemzeti Méhészeti Program – PNA 2021-ben, a módosítást a 2020–2022 közötti időszakra vonatkozó 339/2020-as kormányhatározat írja elő. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatott, hogy a kormány számos módosítást hagyott az jóvá a PNA-ban. A változásokat azután vezették be, hogy több méhész – külön-külön vagy egyesületekben – arról panaszkodott, hogy a program azoknak kedvez, akiknek elit méhkaptára van.

„A 2021. május 5-i kormányülésen elfogadtak egy határozatot, amely kiegészíti és módosítja az országos méhészeti program 2020–2022 közötti időszakra történő jóváhagyásáról szóló, 339/2020-as kormányhatározatot”- áll a MADR a sajtóközleményében.

A kormány ezen a héten elfogadott határozata az Országos Méhészeti Program számos módosításával és kiegészítésével kapcsolatos, az alábbiak szerint:

– a pénzügyi támogatás teljes értékének frissítése, figyelembe véve a 2021-hez kapcsolódó kifizetések 4,8683 lejben meghatározott euró árfolyamát;
– a szándékkérelem benyújtási határidejének szabályozása, minden év május 31-ig;
– a fizetési kérelem és a kísérő dokumentumok benyújtási határidejének módosítása, azaz minden év július 31. napja, minden év augusztus 1. napja helyett, az európai jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően.

Ezen kívül a MADR szerint kivételt is meghatároztak ennek a határidőnek a betartása alól a 2022-es évre, amikor a fizetési kérelem és a kísérő dokumentumok benyújtásának határideje 2022. december 31.

– Az uniós méhészeti utánpótlási támogatási intézkedést további két intézkedéssel egészítették ki, nevezetesen “Szilárd fehérjetermékek vásárlása a méhcsaládok számára elit és szaporító méhészet által” és “Méhészeti kiegészítők vásárlása elit / szaporító méhészet által”. A program révén a két új elem esetében kifizetésre kerülnek:

a) legfeljebb 10 kg szilárd fehérjetermék / méhcsalád vásárlása méhkaptárok esetében, legfeljebb 20 kg szilárd fehérjetermék / méhcsalád vásárlása elit méhészetek esetén, a tulajdonban lévő méhcsaládok számától függően ;

b) királynő tenyésztő inkubátor, szállító inkubátor és legalább mikroszkópot, CO2 palackot, termékenyítő eszközt és termékenyítő fecskendőt tartalmazó mesterséges megtermékenyítő készlet vásárlása.

– E határozat „A program egyes intézkedéseihez elkülönített felső határai” mellékletét módosították az összegek újraelosztása céljából az I. alfejeztben („Technikai segítségnyújtás méhészeknek és méhészszervezeteknek”) előírt cselekvés keretében.

A PNA 2020 és 2022 közötti első évre vonatkozó végrehajtásának értékelését követően megállapítást nyert, hogy a két, felszerelés vásárlását támogató intézkedés, amelyek az eszközbeszerzéshez, viaszfeldolgozáshoz és mézcsomagoláshoz kapcsolódnak, nagyobb forrásokra van szükség ahhoz, hogy mindenki hozzáférhessen ezekhez az intézkedésekhez.

Így a kiegészítő forrásokat a méhészeti tanácsadási intézkedésre szánt összegek újraelosztása biztosítja, amely esetében a PNA első évében az erre a célra elkülönített összegnek csak 9 százalékát igényelték.