Fără categorie

Állatok jóléte. A szigorúbb állatvédelmi gyakorlatot önként vállaló gazdálkodók támogatása 

Felülvizsgált állatjóléti törvény. Dan Motreanu román EP-képviselő bejelentette, hogy európai szinten felszólították az uniós tagállamokat, hogy “támogassák – többek között az országos támogatási programok révén – azokat a gazdálkodókat, akik önként alkalmazzák a szigorúbb állatvédelmi gyakorlatokat”.

„Ez egy véleménytervezet, amelyen az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságában (ENVI) dolgozunk a haszonállatok jólétére vonatkozó uniós jogszabályok gyakorlatba ültetése érdekében.
Az EU A gazdaságtól a fogyasztóig stratégiájának elfogadásával az állatok jólétére és egészségére vonatkozó jogszabályok megerősítését célozza, hogy világos követelményeket állítson fel, amelyeket helyesen és egységesen kell alkalmazni az Unió egész területén. Ez felülvizsgálja az állatjóléti jogszabályokat, ideértve az állatok szállítását és levágását is, hogy összhangba hozza azokat a legújabb tudományos bizonyítékokkal. Ezzel egyidejűleg kidolgozásra kerül az élelmiszerekre alkalmazható uniós címke, amely jelzi az állatjólét mértékét, ezt az intézkedést az uniós polgárok döntő többsége támogatja” – magyarázta a román EP-képviselő.

„Ebben a tervezetben szorgalmazzuk az időszakos tapasztalatcserét a bevált gyakorlatokról és az állatvédelem területén történő lehetséges fejlesztésekről az országos hatóságok képviselői, a mezőgazdasági termelők szövetségei és a mezőgazdaság területén tevékenykedő szakértők között. A tudás átadása ezen a területen az alacsony költségek ellenére nagyon hatékony, és a gyakorlatban mielőbb kellene alkalmazni” – mondta Dan Motreanu.

Hivatalosság szerint a kiváló állatjólét javítja az állatok egészségét és az élelmiszerek minőségét, és csökkenti a gyógyszerek iránti igényt.