Fără categorie

Egy második madárinfluenza gócpontot azonosítottak egy gazdaságban. Az összes madarat levágták   

Madárinfluenza gócpontot azonosítottak a hatóságok egy gazdaságban. Május 9-én a Diagnosztikai és Állategészségügyi Intézet megerősítette a H5N8 típusú madárinfluenza vírus jelenlétét a Hargita megyei Székelykeresztúr egyik gazdaságban található baromfik esetében.

Az epidemiológiai vizsgálat előzetes adatai szerint a szárnyasokat a Maros megyei Nyárátőn található farmról vásárolták, ahol május 7-én diagnosztizálták a madárinfluenzát.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) közleménye szerint azonnal összehívták a helyi, Hargita Megyei Betegségellenőrző Központot, amely elfogadta a madárinfluenza elleni küzdelem és az gócpont felszámolására irányuló intézkedési programot. A fertőzött gazdaság szintjén a baromfik, emberek, szállítóeszközök és takarmányok szabad mozgására vonatkozó korlátozásokat vezettek be.

A gazdaságban lévő szárnyasok eutanáziája befejeződött, a tetemeket megsemmisítették a szennyezett takarmánymaradványokkal és valamennyi olyan tárggyal együtt, amellyel a fertőzött állatok érintkeztek.  A tetemek és hulladékok eltávolítása után a gazdaság teljes felületét fertőtlenítik.

Az idézett forrás szerint a gócpont körül 3 km-es körzetben egy védelmi zónát és 10 km-es körzetben egy felügyeleti körzetet határoztak meg, ahol korlátozzák a személyek, állatok és a szállítóeszközök szabad mozgását, illetve a következő intézkedéseket foganatosították:

– Az összes baromfitartó gazdaság összeírása, az összes baromfitartó gazdaság állatorvosi ellenőrzése;
– A baromfik, tojások mozgásának tilalma a védett területeken;
– Az emberek gazdaságok közötti mozgásának korlátozása;
-A biobiztonsági minimális szabályok betartása és a személyek, a szállítóeszközök fertőtlenítésének biztosítása;
– Kötelező értesíteni az állatorvosokat a szárnyasok esetleges betegségéről vagy elhullásáról, és a mintákat a lehető leghamarabb be kell vinni a laboratóriumba;
– Kerülendő az elhullott vadmadarakkal való érintkezést;
– A lakosok tájékoztatása a madárinfluenza vírus megjelenésének és elterjedésének veszélyéről;
– A kacsák és libák lehetőség szerinti elkülönítése a háztartásban más baromfiktól;
– A szárnyasok szabadban történő tartásának tilalma, ezeket speciálisan elrendezett területekre kell bezárni.

A korlátozás alá eső területeken az intézkedéseket legalább harminc napig fenntartják.

Az ANSVSA azt is közölte, hogy Maros és Hargita megyében járványügyi vizsgálatok folynak, és minden információt jelentenek a Központi Operatív Egységnek, amelyet az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke, Dr. Robert Viorel Chioveanu vezet.

Az ANSVSA értesítette az összes országos szintű illetékes hatóságot és az Európai Unió hasonló struktúráit, valamint az Állategészségügyi Világszervezetet (OIE) az új madárinfluenza-járvány romániai elterjedéséről.

„Az ANSVSA kéri a baromfiipar gazdálkodóinak és az állampolgárok támogatását a biológiai biztonsági intézkedések végrehajtásában, és kéri továbbá, hogy azonnal jelentsék az állategészségügyi szolgálatoknak a madárpusztulásos eseteket, továbbá a hatóságok által elrendelt összes intézkedés betartását annak érdekében, hogy megakadályozzák e betegség terjedését országunkban. Megemlítjük, hogy a közegészség biztosítása érdekében minden baromfiállományra éves országos betegségfigyelő programok vonatkoznak, beleértve a madárinfluenzát is, hogy csak egészséges állatokból nyert termékek és melléktermékek jussanak el a román piacra”, közölte az egészségügyi hatóság.