• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    A Bălţată Românească bika gyarapodása: Átlag napi 1,5 kg-os hízás az ACVBR-SIM bika utódainál

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A Bălțată Românească fajtájú fiatal bikák hízása átlagosan napi 1,5 kilogramm a „Bălțată Românească” szarvasmarha-tenyésztők szövetsége által kiválasztott ACVBR-SIM bikákból nyert utódok esetében. A tenyésztési programot és a Bălțată Românească tehénfajták genealógiai nyilvántartását koordináló szervezet az ACVBR-SIM gazdaságból származó utódok által elért gyarapodásról tájékoztatta a román gazdálkodókat, bemutatva a fiatal bikák átlagos napi növekedését.

    A gazdaságban végzett méréseket követően az ACVBR-SIM bejelentette, hogy a három értékes bikából nyert utódok napi átlagos növekedése 1.300 és 1.500 gramm között van.

    „Kedves gazdák, megosztunk veletek néhány műszaki adatot, amelyet az Acvbr Sim gazdaságban, a Bălțată Românească utódain végzett mérésekből származnak. Így a Ferdinand bikából nyert utód átlagos napi növekedése 1300 gramm, az Achillesből nyert utód átlagos napi növekedése 1500 gramm, a Harry bikából nyert fiatalé pedig 1400 gramm” – áll az egyesület Facebook-oldalán található bejegyzésben.


    Az ACVBR-SIM szerint a körülbelül 7 hónapos bikák súlya nem kevesebb, mint 308-346 kilogramm, és minden esélyük megvan arra, hogy egy éves korukra elérjék az 500 kilogrammot meghaladó súlyt.

    ”A bikák súlya jelenleg, 7 hónapos korukban 308-346 kg között van, minden esélyük megvan arra, hogy 1 éves korukban elérjék az 520-550 kg-ot” – mutatja a bejegyzés.

    Végül az ACVBR-SIM felszólítja a román gazdákat, hogy csatlakozzanak az egyesület tulajdonában lévő Bălțată Românească bikáktól származó utódok vásárlására irányuló integrált programhoz. „Csatlakozzon hozzánk az Acvbr Sim egyesület bikáitól származó utódok vásárlásának integrált programjához, és munkájának valódi haszonélvezője legyen” – áll az egyesület üzenetében.

    Mint ismert, az ACVBR-SIM borjúvásárlási programot működtet, amelyen keresztül a román tenyésztők nagyon jó áron, kilogrammonkénti 5 euró plusz áfa áron vásárolhatnak.