Fără categorie

A nagy baromfitelepeken vizsgálódott a Versenytanács: Az EU-ban nálunk voltak a legalacsonyabb árak!

A Romániai Baromfitenyésztők Uniójának álláspontja a Versenytanács által indított vizsgálattal kapcsolatban! Miután az Agrointeligența – AGROINTEL.RO néhány nappal ezelőtt arról írt ( itt ), hogy a romániai nagy baromfitenyésztők egy része megegyezett egymás között, többek között az őket képviselő szervezet – a Romániai Baromfitenyésztők Uniója (UCPR) révén a termékek kínálatának korlátozása érdekében, az árak mesterséges emelése céljával, íme, az UCPR reakciója nem késett.

Így az Agrointeligența – AGROINTEL.RO címére eljuttatott sajtóközleményében a romániai baromfitenyésztők szövetsége pontosít a Versenytanács által a baromfihús romániai termelésével és értékesítésével kapcsolatosan indított vizsgálat kapcsán.

„Megemlítjük, hogy mind az UCPR-t mind pedig a tojástermelőket vizsgálja a Versenytanács 2018 februárja óta, amely vizsgálat még máig nem fejeződött be. A baromfihús előállításának és forgalmazásának vizsgálatára irányuló eljárást a Versenytanács kezdeményezte 2020. december 15-én. Tekintettel arra, hogy a Versenytanács vizsgálata az UCPR által elősegített lehetséges megállapodásokra és / vagy összehangolt magatartásra vonatkozik a termékek kínálatának korlátozása érdekében, amelynek végső célja az eladási ár mesterséges emelése, az UCPR az alábbiakat pontosítja a közvélemény számárat: Az Európai Ármegfigyelő Intézet szerint 2020-ban az EU-ban Romániában voltak a legalacsonyabbak árak a gazdaságok kapujában, és ugyanakkor a legalacsonyabbak az EU-ba való belépés utáni időszakban. Így a farm kapujánál az átlagos árak 2020-ban körülbelül 10 százalékkal csökkentek 2019-hez képest. Az INS által közzétett fogyasztói árindex azt mutatja, hogy a fogyasztói árak körülbelül 2 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban (2020). Ehhez a közleményhez csatoljuk a gazdaságok kapujában jegyzett árak havi alakulását abszolút értékben, az Európai Ármegfigyelő Intézet szerint, és a gazdaságok kapujában jegyzett árindexek összehasonlítását az INS által közzétett havi fogyasztói árindexekkel (1. és 2. melléklet)” – áll az UCPR által küldött közleményben.


Az UCPR azt is állítja, hogy átláthatóságot és valamennyi olyan műszaki adatot biztosít, amely a Versenytanács által lefolytatott vizsgálathoz szükséges.

„Az UCPR teljes mértékben biztosítja a részletes vizsgálathoz szükséges átláthatóságot és minden szükséges műszaki adatot, amely magában foglalja mind a baromfiágazat sajátosságait, mind az európai és országos összefüggésben, amelyek az érintett időszakban és jelenleg is nehéz helyzetben van a COVID 19 járvány és a HORECA terjesztési csatorna blokádja miatt, továbbá a 2020-as aszály miatt, amely a gabonafélék árának körülbelül 30-40 százalékos emelkedéséhez vezetett, valamint a gazdaságok biológiai biztonságának további kiadásai miatt, a madarak az influenza vírussal való fertőzésének megakadályozása érdekében. Kötelességünknek tartjuk, hogy aktívan vegyünk részt a vizsgálat minden szakaszában, és biztosítsuk, hogy szakértelmünk és a szükséges pontosítások révén valós képet alkossunk a teljes kereskedelmi láncról a gazdaság kapujától a végső fogyasztóig, akinek érdeke érvényesül. Az UCPR 1993-as megalakulása óta tiszteletben tartottuk a teljes alkalmazandó jogszabályi keretet, valamint a statútumokat és célkitűzéseket, eredményeinknek közvetlen haszonélvezője a román fogyasztó volt, aki kiváló minőségű termékekhez, egyre alacsonyabb árakon jutott hozzá mind a baromfihús min pedig a fogyasztásra szánt tojás esetében, a romániai baromfitenyésztők technológiai teljesítményének és hozamának növekedése következtében. Ugyanakkor minden tevékenységünkkel egy olyan szabad piac kialakítását támogattuk, amely növelné a román termelők versenyképességét a közösségi piacon, de egyben jogos érdekeik képviseletét és védelmét is” – közölte a Romániai Baromfitenyésztők Uniója.

Végezetül az UCPR megjegyzi, hogy a vizsgálat befejezéséig a vizsgálatban érintett vállalatokat megilleti az ártatlanság vélelme az európai szinten érvényes mezőgazdasági termékek előállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályoknak és a hatályos országos jogszabályoknak megfelelően.

A Versenytanács a múlt héten jelentette be, hogy vizsgálatot indított a romániai baromfitermelés és / vagy -értékesítés piacán működő egyes vállalatok esetleges versenyellenes magatartása miatt. A vizsgált vállalatok a következők: Transavia SA, Ave Impex SRL, Vis Agri SRL, Safir SRL, AviTop SA, Avicola Buzău SA, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău SA, Agrisol International RO SRL és a Romániai Baromfitenyésztők Uniója (UCPR).