Fără categorie

A Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) bejelentése a mezőgazdasági gépek tulajdonosai számára

Fontos üzenet azon mezőgazdasági termelőknek, akik traktorokat vagy egyéb mezőgazdasági gépeket birtokolnak, és közutakon használják azokat! A Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) értesíti azokat a gazdálkodókat, akiknek CIV-re (gépjármű-törzskönyvre) van szükségük a haszongépjármű nyilvántartásba vételéhez a helyi hatóságnál, hogy a RAR mobil egységeket küld ki a regisztráláshoz.

A közutakon haszongépjárművel közlekedő mezőgazdasági termelők problémáira a Gazdálkodók Ereje Egyesület hívta fel a Közlekedési Minisztérium és a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal figyelmét egy megbeszélés során. A tárgyalásokon jelen lévő gazdák rámutattak, hogy sok bürokratikus eljárás bonyolítja életüket.

A mezőgazdasági termelők támogatása érdekében a RAR közölte, hogy technikai csapatok állnak rendelkezésre, amelyek kiszállnak a vidéki területekre, akár a gazdaságokhoz is, ha legalább 5 haszonjárművel rendelkeznek.

„A hitelességet igazoló mobil egységek az ügyfelek otthonához is kiszállnak, hogy kiadják a jármű CIV-ét, és elvégezzék az ITP-t. A Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal azt javasolja azoknak, akik traktorokat és mezőgazdasági gépeket használnak a közutakon, hogy kérjék a helyi hatóságok támogatását és segítségét a szervezésben, és a RAR mobil központjainak kihívásában a járművek eredetiségének igazolása céljával” – közölte a RAR, amely azt állítja, hogy az év eleje óta több száz ilyen jármű esetében hajtották végre ezeket az eljárásokat.

Így a gazdálkodók a lenti formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával kérhetik a RAR-ellenőr kiszállását oda, ahol a vizsgálatra váró haszonjárművek vannak. Meg kell azonban jegyezni, hogy ahhoz, hogy a gazdákhoz kiszálljon a mobil egység, két alapvető feltételnek kell teljesülnie: legalább 5 jármű vizsgálatát kell kérni, és beton platformot kell biztosítani, ahol a gépek gyorsulása és fékezése ellenőrizhető legyen.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO elsőként írt minden alkalommal, amikor megváltoztatták a mezőgazdasági gépek nyilvántartásba vételével kapcsolatos jogszabályokat, de arról is, hogy milyen kötelezettségek terhelik azokat a mezőgazdasági termelőket, akik traktorokat vezetnek a közutakon. A traktorok közutakon történő mozgására vonatkozó jogszabály november 25-én bővült a mezőgazdasági gépek tulajdonosai számára szóló új kötelezettségekkel. A 260/2020 törvény (amelyet november 20-án tettek közzé a Hivatalos Közlönyben, és november 23-án lépett hatályba) szerint a lassú járművek, traktorok és kombájnok kategóriájában is a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal Autonóm Hatóság jóváhagyását kell kérni. Egy másik, régebbi, de jelenleg is ellenőrzött kötelezettség az, hogy az összes, közutakon forgalomban lévő mezőgazdasági gépnek érvényes ITP-je kell hogy legyen.

Itt olvashat erről a témáról: Lege nouă pentru înmatricularea și circulația tractoarelor! ITP și omologarea la RAR – obligatorii!

A mezőgazdasági termelők támogatása érdekében az Agrointeligența – AGROINTEL.RO egy cikkben pontosította, hogy mely kategóriájú vezetői engedélyek használhatók, TR kategóriájú jogosítvány hiányában. Így a traktor és a pótkocsik tömegével kapcsolatos bizonyos feltételek mellett a mezőgazdasági gép közutakon B és C kategóriás jogosítvánnyal is vezethető. A KRESZ szerint érvényes és az előírásoknak megfelelő vezetői engedéllyel kell rendelkezniük azon sofőröknek, akik közúton traktort vezetnek.