Fără categorie

Adrian Oros miniszter – az APIA-nál! A támogatások kifizetésének stádiuma!

A földművelésügyi miniszter ellenőrző látogatáson járt a kifizetési ügynökségnél. Adrian Oros közvetlenül az APIA központi vezetőjétől és az ország ügyvezető igazgatóitól szerette volna megtudni, hogy milyen stádiumban vannak az országos költségvetésből fizetendő támogatások, továbbá az átmeneti támogatások, és a termeléstől függő növénytámogatás folyósítása, ezek ugyanis az utoljára feloldott rendszerek a 2020-as kifizetésekre.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében közölte, hogy Adrian Oros mezőgazdasági miniszter május 18-án, kedden részt vett Adrian Pinteával, az APIA főigazgatójával együtt a központi apparátus vezetőségének munkatársaival, továbbá az APIA valamennyi megyei központjának ügyvezető igazgatóival és az egyszeri kifizetési kérelmek átvételének folyamatában közvetlenül részt vevő személyzettel tartott videokonferencián.

„A megbeszélés fő témái a következők voltak: a 2021-es kampányban a mezőgazdasági termelők által benyújtott kérelmek, a leadott és a korábban prognosztizált kérelmek összehasonlító elemzése a korábbi kampányokat és a 2020-as kampány kifizetéseinek szakaszát is figyelembe véve, különös tekintettel az országos átmeneti támogatás (ANT) és a termeléstől függő támogatás kifizetésére a növény- és állattenyésztési ágazatban ” – jelentette be az ügynökség.

Az idézett forrás szerint Adrian Oros gratulált az APIA csapatának a 2021-es kampány sikeres befejezéséért, a kifizetési kérelmek fogadásáért, és különösképpen értékelte az alkalmazottak részvételét és professzionalizmusát, akik folyamatosan támogatták a gazdálkodókat az űrlapok kitöltésében, hogy minden mezőgazdasági termelő időben és helyesen nyújtsa be kifizetési kérelmét.

Az APIA emlékeztet arra, hogy 2021. március 1. és május 17. között 802.956 egységes támogatási kérelmet nyújtottak be 9.823.979 hektár területre. „Az adatok összehasonlító elemzésénél megfigyelhető, hogy az előző évhez képest 24.008 kérelemmel kevesebb érkezett, míg a mezőgazdasági terület 9.041 hektárral nőtt. Ezzel is látható, hogy a gazdák évről évre egyre jobban megértik a földek egyesítésének fontosságát a piaci termelékenység és versenyképesség növelése érdekében” – tájékoztat az ügynökség.

Az APIA szerint a kérelmek fogadása további 25 naptári napig, azaz 2021. június 11-ig folytatódik, de minden megkésett munkanap után 1 százalékos szankciót számolnak a támogatás értékére.