Fără categorie

Gyümölcsfák kezelése és gondozása májusban

Gyümölcsfák kezelése és gondozása májusban. Technológiai ajánlások azoknak a gyümölcstermesztőknek, akik ebben az időszakban számos tevékenységet folytatnak, amelyektől az idei gyümölcsszüret sikere is függ. Íme a permetezések és az elvégzendő munkák májusban, a tavasz utolsó hónapjában, amikor a hőmérséklet eléri a meleg évszakra jellemző értékeket.

  • Gyümölcsfák kezelése májusban
  •  A fiatal gyümölcsfákon végzendő munkák májusban
  •  Gyérítési munkák a gyümölcsösben májusban
  •  A fák kártevőirtása májusban
  •  A gyümölcsös kaszálása májusban

Május az az időszak, amikor a virágok és a gyümölcs kialakulása közötti átmenet befejeződött. „Ez az a pillanat, amikor a hajtások erős növekedésnek indulnak, a gyümölcsök kialakulnak és fejlődnek, és a fában minden folyamat maximális intenzitással zajlik. A fának elegendő erőforrásra van szüksége, így a legjobban feloldódott makro- és mikroelemekkel kell serkenteni, hogy ezek az elemek azonnal felszívódjanak” – mondta Roberto Marius Popa gyümölcstermesztő, aki a májusi munkák egyik lehetséges rendjét javasolja kollégáinak.

Gyümölcsfák kezelése májusban

A betegségek és a kártevők szintén tartósan aktívak, ezért nem szabad kihagyni az egy vagy két kezelést fungicidekkel és rovarirtókkal, lombtrágyákkal kombinálva.

Csonthéjasok kezelése májusban

Csonthéjas gyümölcsök esetében – sárgabarack, őszibarack, nektarin, mandula, szilva, cseresznye és meggy – baktérium- és gombarostálás, miniliosis, levéldeformáció és lisztharmat (barackban), antracnózis (barackban) ellen kell küzdeni. Azok a kártevők, amelyek ellen most aktuális küzdeni a gyümölcsmolyok és férgek, illetve lombhajtók. Javasolt a Topsin 70 WDG (0,1 százalék), a Merpan (0,15 százalék), a Movento (0,2 százalék) és a lombtrágya, például az Atonik, az Amalgerol vagy a Cropmax kezelésének alkalmazása.

Szilvaféreg, darázs, fekete tetű vagy cseresznyeféreg ellen alkalmazzon Decis-kezelést (2 ml / 10 l víz).

A kezelés után 14 nappal a gyümölcs növekedésekor alkalmazzon egy kezelést a Bayer Luna Experience termékével (0,05 százalék), Teppekivel (0,0155) és Envidorral (0,04 százalék).


Magvasok kezelése májusban

A magvasok esetében – alma, körte, birsalma – a májusi kezeléseket akkor végezzük, amikor a gyümölcs akkora, mint egy borsó vagy egy mogyoró, a korai fajtától függően.

Májusban a magvasok, amikor a gyümölcs eléri a borsószem méretét, kezeléseket kell alkalmazni a betegségek leküzdésére: pl. a lisztharmat és a kártevők: a gyümölcsféreg és a lombhullás. Permetezze meg a gyümölcsös kertjét Merpan (0,2 százalék), Stoby (0,015 százalék) és Karate Zeon (0,015 százalék) szerrel.

Amikor a gyümölcs mogyoró méretű, alkalmazzon a Topsin M70-et (0,1 százalék), a Score 250 EC-t (0,05 százalék) és a Decis 25 WG-t (alma esetében). Olyan betegségek ellen küzd, mint a rozsda, a lisztharmat és a kártevők: gyümölcsféreg, lombhullás.

A fiatal gyümölcsfákon végzendő munkák májusban

A fiatal fák esetében folytatjuk alakításukat a felesleges hajtások eltávolításával és visszaszorításával ott, ahol a növekedés már közel 40 cm. Célja az elágazások, a faérés és a rügyfejlődés kiváltása.

Gyérítési munkák a gyümölcsösben májusban

A gyümölcs ritkítása, a túlterhelt vagy éppen ellenkezőleg, a gyümölcs nélküli ágak rövidítése.

A fák kártevőirtása májusban

A cseresznye esetében fontos, hogy permetezzen a Rhagoletis cerasi szerrel a cseresznyeszúnyogok ellen, hogy elkerülje a gyümölcsök férgekkel való fertőzését.

Külön említést érdemelnek a szilva darazsak is, még akkor is, ha megszabadulunk a fekete darázstól, mert olyankor a Cydia funebrana támadása következik,.

A gyümölcsös kaszálása májusban

A fák körüli növényzetet kaszálni és alacsonyan kell tartani.