Fără categorie

Tánczos Barna: Több mint 5.000 kárjelentésünk van, amelyeket olyan mezőgazdasági termelők és állampolgárok jelentettek, akiket medvetámadások értek

Több mint 5.000 medvetámadással kapcsolatos káresetről számoltak be az érintett gazdák és polgárok – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a B1 TV-nek.

Tánczos Barna miniszter azt is elmondta, hogy több tucat ember halt meg medvetámadás következtében, és további több mint száz embert támadtak meg a nagyvadak. Emellett több mint 5.000 olyan káresetről számoltak be román gazdák, amelyeket a medvék okoztak, a News szerint.

„Remélem, hogy élvezni fogjuk az Európai Bizottság támogatását a Romániában felmerült probléma kezelésére. Több mint 5.000 káresetet jelentettek a gazdálkodók és a medvetámadásokat elszenvedett állampolgárok, több tucat ember halt meg, több mint 100 személyt megtámadtak a nagyvadak. Komoly probléma ez Romániában, olyan helyzettel állunk szembe, amely nem hasonlítható össze egy másik EU-államéval a nagyragadozók tekintetében, és szükségünk van az Európai Bizottság támogatására” – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a B1 TV-nek kedd este.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy Romániát az Európai Bizottság segíti majd e probléma megoldásában.

Tánczos Barna hozzátette, hogy 5 évvel ezelőtt még körülbelül 7.000 barnamedve volt Romániában.

„A medvék kevesebb, mint 1 százalékát vis maior miatt emelték ki,az EU-hoz bejelentett populációra számítva. 5 évvel ezelőtt körülbelül 7.000 barnamedvénk volt” – magyarázta a miniszter.

Az adatok 2017-től napjainkig terjednek

A miniszter korábban a TVR-nek kijelentette, hogy Romániában a vadásztilalom alól 280 esetben tettek kivételt 2017-től mostanáig.

„Romániában 2017-től mostanáig 280 ilyen jellegű engedélyt adtak ki, több száz kérést nyújtottak be, 2019-től mostanáig több mint 300 kérelem érkezett, 140 jóváhagyást adtak ki, több mint 5.000 káreseményt jegyeztek, 15.000 lej kártérítést fizettek a gazdáknak” – jelentette ki Tánczos Barna a TVR-nek.