Fără categorie

Adrian Pintea, APIA: október 1. – az egységes kérelem fizikai aláírásának határideje

Az egységes kérelem aláírása: határidő, amíg a gazdálkodók jelentkezhetnek az APIA-hoz. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) főigazgatója, Adrian Pintea az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-n keresztül értesíti a gazdálkodókat és az állattenyésztőket, hogy az egységes kérelem aláírására 2021. október 1-ig kerül sor.

„A gazdák október 1-ig jöhetnek a központokba, hogy fizikailag is aláírják a támogatási kérelmet a 2021-es kampány keretében” – mondta az APIA vezetője.

Az APIA május 18-án, kedden az Agrointeligența-AGROINTEL.RO címére küldött sajtóközleménye szerint a gazdák 2021. március 1. és május 17. között 802.956 egységes támogatási kérelmet nyújtottak be 9.823.979 hektár területre.

„Az adatok összehasonlító elemzésénél megfigyelhető, hogy az előző évhez képest 24.008 kérelemmel kevesebb érkezett, míg a mezőgazdasági terület 9.041 hektárral nőtt. Ezzel is látható, hogy a gazdák évről évre egyre jobban megértik a földek egyesítésének fontosságát a piaci termelékenység és versenyképesség növelése érdekében. Az APIA ismét bebizonyította csapata professzionalizmusát, a siker kulcsa az erejükben és egységükben rejlik, és a jelenlegi technológiához kapcsolódó román gazdák képviselik a modern mezőgazdaság jövőjét” – írja az APIA közleménye.

Az űrlap aláírása kötelező a pályázat lezárásához

A gazdálkodók október 1-ig jelentkezhetnek a kifizetési ügynökség irodájánál, ahova elektronikus úton korábban elküldték a mezőgazdasági és állattenyésztési támogatások iratait, most pedig lezárhatják iratcsomójukat az egységes kérelem aláírásával, megerősítve a feltüntetett adatok helyességét. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a kérelem aláírása nélkül a gazda jogosulatlanná válik a támogatásra, azaz nem részesül a kifizetésekből.

Hogyan zárul le az egységes kérelem

Az APIA szerint a gazdálkodó kitölt egy hitelesítő nyilatkozatot, valamint az elektronikus úton (e-mail, IPA-Online) elküldött 2021. évi egységes támogatási kérelem lezárásáról szóló mellékletet (19a. Melléklet), igazolva, hogy kiegészítette, kitöltötte és frissítette a 2021. évi egységes kifizetési kérelem adatait és a benne szereplő információkat, és felvállalja azok helyességét és valódiságát. Ezzel egyidejűleg egyetértését fejezi azzal, hogy az APIA tisztviselői saját felhasználónevével és jelszavával lezárják a 2021-es egyszeri kifizetési kérelmet, a kérelmet a megyei / helyi APIA központban nyomtatják, majd ezt követően, utólag aláírja a kötelezettségvállalást és esetenként a nyilatkozatot.

A mezőgazdasági termelő teljes felelősséget vállal az egységes támogatási kérelemben szereplő adatok helyességéért és valóságtartalmáért. A mezőgazdasági termelők kérhetik az APIA tisztviselőinek segítségét azokban a kivételes helyzetekben, amikor fizikailag jelentkeznek az APIA-nál, az egységes kifizetési kérelem benyújtásához a parcellák digitalizálásának és a területi nyilatkozat frissítésének elektronikus végrehajtása érdekében. Ilyen esetekben a gazdálkodók egy nyilatkozatot töltenek ki a kérelem az IPA-Online-ban való kitöltéséről (19. számú melléklet). E nyilatkozat aláírásával a mezőgazdasági termelő teljes felelősséget vállal az egységes támogatási kérelemben szereplő adatok helyességéért és valóságtartalmáért. Az alkalmazásban az egységes kifizetési kérelmek lezárását az APIA tisztviselői végzik a gazdálkodó beleegyezésével, amelyet online, az IPA-Online alkalmazásban vagy telefonos visszaigazolás alapján, e-mailben vagy a gazdálkodó által vállalt egyéb módon, miután minden ellenőrzést elvégeztek, és már kizártak minden egyes lehetséges hibát. Az IPA-Online alkalmazás felületén talál egy fület az alábbi formátumban, amelyben a parcellákat digitalizáló / frissítő gazdálkodó bejelöli a megfelelőt új vagy régi gazdálkodó állapotától függően.

A gazdálkodónak az IPA-Online alkalmazásban ellenőriznie kell, hogy kérelmét lezárták-e, vagy elektronikus úton kérheti az egységes támogatási kérelem regisztrációs számát. Az egységes kifizetési kérelem csak akkor tekinthető benyújtottnak, ha azt lezárták az IPA-Online alkalmazásban, és regisztrációs számot kapott az APIA-nál. Az egységes kifizetési kérelmeket az APIA megyei / helyi központokban nyomtatják ki, csakúgy, mint a kötelezettségvállalásokat és a kérelemre vonatkozó nyilatkozatokat. Ezeket, valamint a beleegyező nyilatkozatot arról, hogy az APIA központ tisztviselője zárja le a kérelmet, (a MADR 46/2021.számú rendeletében jóváhagyott 2021. évi egységes támogatási kérelem kitöltésére vonatkozó utasítások 3. melléklete, a 19a Melléklet a jelen útmutatóból) a pályázók utólag aláírják, legkésőbb 2021. október 1-jéig.

A kérelmeket, beleértve az általános kötelezettségvállalásokat és a kifizetésre kért rendszerekre / intézkedésekre vonatkozó sajátos kötelezettségvállalásokat, a kérelmezők 2021. október 1-ig kell hogy aláírják, a koronavírus járvány alakulásától függően. A V1 formanyomtatványt – Jegyzőkönyvek vizuális ellenőrzéshez a 2021. évi egyszeri kifizetési kérelemhez, a pályázók legkésőbb 2021. október 1-ig aláírják.