Fără categorie

A gyümölcsfák kezelése a májusi esőzések után

Gyümölcsfák kezelési rendszere a májusi esőzések után. Mivel szórjuk meg a gyümölcsfákat a sok, napokig tartó bőséges esőzés után? A magas páratartalom és májusi emelkedő hőmérséklet kedvez a betegségek megjelenésének és a kártevők támadásának, ezért néhány permetezésre van szükség ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk.

Az esőzések után a fákra alkalmazott kezelések olyan üzenet tárgyát képezik, amelyet Marius Roman mérnök, a római faiskolák alapítója küld gyümölcstermesztő társainak. „A várva várt csapadék elérte az ország déli részét, ahol aszályveszély állt fenn az elmúlt 2-3 hét magas hőmérséklete, meglehetősen erős szél áramlása és nem utolsósorban az állandó esőzések hiánya miatt az elmúlt 3-4 hétben”- magyarázta Roman, hogy milyen előnyei vannak az esőhullámnak május utolsó felében.

Fák kezelése esőzések után: Gombaölők és rovarölők keveréke

Az esőzések megszűnése után ajánlott egy komplex kezelést alkalmazni a fákon, amely kombinálja a gombaölőket rovarölő szerekkel, de lombtrágyákkal is. A kezelési séma érvényes mind a magvasokra (alma, körte, birsalma stb.), mind a csonthéjasokra (cseresznye, meggy, szilva, sárgabarack, nektarin, őszibarack stb.).

Ajánlott rendszer a fák permetezésére a májusi esőzések után

Miután ez a nedves periódus befejeződik, egy komplex kezelés alkalmazását ajánlom, amelyben szisztémás gombaölő szert (Signum, Chorus, Luna Experience, Switch, Score stb.) használjon kontakt gombaölővel (Merpan, Dithan, Folpan to) kombinálva. A két gombaölő szerhez rovarirtót (Movento, Coragen, Karate Zeon stb.) adagolunk. Ki lehet egészíteni lombtrágyával (Cropmax, Atonik stb.) – ez az iflovi gyümölcstermelő ajánlása, aki Afumațiban Románia egyik leghíresebb faiskoláját alapította.

A fákra az eső után alkalmazott kezelési sémában figyelembe kell venni a szünetet, illetve a kezelés alkalmazásától a gyümölcs elfogyasztásáig eltelt időt. „Itt különösképpen utalok arra az extrakorai cseresznyefajtákra, amelyek a területek túlnyomó többségében a következő időszakban, május végén, június végén kerülnek piacra, miután elérik a fogyasztási érettséget (a hidegebb tavasz után, amely körülbelül két héttel késleltette a gyümölcsök érését)” – hívta fel a figyelmet Marius Roman mérnök.