Fără categorie

Gyurgyalag- a méhészet egy problémája. Hogyan védhetjük meg a méheket a gyurgyalagtól?

A gyurgyalag, méhészmadár vagy piripó – a Merops apiaster – nagy problémát jelent a méhészek számára. A gyurgyalag támadása elleni küzdelem, vagyis a méhek védelme e madarak ellen a méh élőhelyének befolyásolása nélkül is megvalósítható. Melyek azok a módszerek, amelyekkel elűzhető a gyurgyalag, vagy amelyekkel távol lehet tartani ezt a madarat a méhektől – kiderül ebből a cikkből.

  •  Mi a gyurgyalag?
  •  Hogy néz ki a gyurgyalag?
  •  Megtámadja-e a méheket a gyurgyalag?
  •  Módszerek a méhek gyurgyalag elleni védelmére
  •  Milyen módszereket használnak a méhészek a gyurgyalag távol tartására?
  •  Mennyi kárt okoz a gyurgyalag a méhészetben?
  •  A méhek megvédhetik magukat a gyurgyalag támadásától
  •  A gyurgyalag a méhészet számára is előnyös

A méhészek és a gyurgyalag közötti konfliktus nem új keletű, a madár kedvenc élelme között szerepelnek ugyanis a méhek, és emiatt a méhesek elleni támadásuk gyakoriak. Ez az oka annak, hogy a gyurgyalagot népies nyelven méhpestisnek vagy méhfarkasnak is nevezik.

Mi a gyurgyalag?

A gyurgyalag vagy a Merops apiaster Románia és Európa legszínesebb madara. A gyurgyalag egy költöző madár, amely Afrika déli részén telel, ahonnan májusban visszatér Romániába, és augusztus végén vagy szeptember elején ismét meleg területekre repül.

A gyurgyalag európai szinten védett madár, tehát Romániában is, vadászata tilos.

Hogy néz ki a gyurgyalag?

Akkora, mint egy feketerigó, gyönyörűen repül, nincs sok ellensége. Ezeknek a madaraknak növényzetmentes, szabad légi megközelítésű falfelületre van szükségük ahhoz, hogy költeni tudjanak. A növények nemcsak a be- és kirepülést akadályozzák, de a ragadozók (kígyók, patkányok, menyétfélék) feljutását is lehetővé teszi a fészkekhez. Hosszú, vékony és görbe a csőrük, hosszú a szárnyuk, rövid a lábuk és élénk színű tollazatuk, hosszú farkuk van. A tollazat élénk színei: kék, zöld, türkiz, sárga, piros, narancs és igazi szivárvány.

A gyurgyalag kolóniákban él, és 40-110 cm, akár 150 cm hosszú galériákban fészkel, folyópartba, magas falakba és homokbányákba vájva.

A gyurgyalag repülés közben táplálkozik, a rovarokat repülés közben kapják el. Előnyben részesíti a méheket, de darazsakat, hangyákat, szitakötőket, szöcskéket vagy sáskát is eszik.

Megtámadja-e a méheket a gyurgyalag?

A Román Ornitológiai Társaság szakemberei szerint legtöbbször a méheseket helyezik el a gyurgyalagok kolóniájának közelében, és nem fordítva történik. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyurgyalagok nem szándékosan repülnek méhészetekhez. Ugyanakkor 12 km-es körzetben repülnek a telepeiktől távol, rovarokat keresnek legelőkön, réteken vagy mezőgazdasági növényeken.

Kivételesek azok az esetek, amikor a gyurgyalagok bejutnak a méhészetekbe: amikor hideg és esős az idő, amikor a méhek nem hagyják el a kaptárat, és más rovarokat nehéz megtalálniuk.

A méheket a gyurgyalagok szárnya elkapja, és olyan helyre viszik, ahol a gyurgyalagok nyugalomban megeszik. Érdekes, hogy az gyurgyalagokat a méh- vagy darázsméreg nem befolyásolja. Evés közben a gyurgyalagok nem lopják el egymás ételeit.

Módszerek a méhek gyurgyalag elleni védelmére

Számos módja van annak, hogy megvédje méhészetét a gyurgyalagoktól. Valójában túlzás módszerként említeni, ezek igazából olyan cselekedetek, amelyeket a méhész tehet annak érdekében, hogy a méhek ne essenek a gyurgyalagok áldozatává.

Méhészetek elhelyezése úgy, hogy távol essen gyurgyalagok telepeitől

Nehéz küldetés a méhészek számára, amikor gyűjteni viszik a méheket. Kaptárok esetében ajánlott, hogy a helyszínt legalább 10 km-re helyezzék a gyurgyalagok telepétől vagy olyan helyektől, amely kedvező a madarak megtelepedésének. Ilyen információkat a Román Madártani Társaságtól szerezhet be.

A kaptárak bezárása hideg és esős időszakokban

A kaptárak bezárása a hideg és esős időszakban megakadályozza a gyurgyalagok támadásait. Mivel másutt nem találnak rovarokat, a gyurgyalagok bejuthatnak a méhészetbe, amelyet a méhek a rossz időjárás miatt nem hagynak el.

Rovarölő szerekről való lemondás

A rovarölő szerekről való lemondás a gyurgyalagok méhek elleni támadásának egyik módszere, mivel a vegyi kezelések csökkentik a rovarok populációját és implicit módon a madarak élelmének „alapját”. Rovarölő szerekkel megszűntetjük a gyurgyalagok természetes táplálékforrását. Ennek hiányában nyilvánvaló, hogy a madarak még inkább a méheket kezdik el keresni.

A monokultúrák csökkentése

A monokultúrák területeinek csökkentése, a növények közötti spontán vegetáció folyosóinak létrehozása olyan módszer, amellyel csökkenthetjük a gyurgyalagok méhekkel szembeni támadásait. A monokultúrák a biológiai sokféleség szempontjából igazi sivatagnak számítanak, és még akkor sem felelnek meg a rovarevő fajok igényeinek, ha lemondunk a rovarölő szerekről. Kémiai kezelés nélküli monokultúrák pedig nem léteznek. Ezen kívül a legtöbb beporzást igényeli, amelyet legkönnyebben úgy lehet elérni, ha a kaptárakat a monokultúrákba helyezik. Nyilvánvaló, hogy a méhek válnak a legelterjedtebb rovarokká, és a gyurgyalagok megeszik a méheket, amit találnak. A vadonvirágos folyosók tovább enyhítenék a problémát, mert nagyobb számú rovar ideális élőhelyét biztosítanák.

Milyen módszereket használnak a méhészek a gyurgyalag távol tartására?

A méhészek számos módszert alkalmaznak a méhészet közelében a gyurgyalagoktól való védekezésre. Íme a méhészek által a forum-discutii.apiardeal.ro oldalon bemutatott praktikák:

Madárijesztők

A madárijesztő kézzel készíthető, hogy olyan ragadozó madárnak nézzen ki, amely gyurgyalagokat támad. A madárijesztő láttán a gyurgyalagokat elkerülik a méhészetet.

Videokazetta

A régi videokazetták szalagját kiveszik, és a méhészet területén lévő fák ágaira helyezik. Amikor fúj a szél, a szalag által keltett suhogó zaj elűzi a gyurgyalagokat.

CD-k

A fákon vagy a méhészet területén bárhol lógó CD-k segítenek elűzni a gyurgyalagokat azáltal, hogy a lemezek ragyognak a napfényben. A fény tükröződése nyugtalanságot vált ki a madarakból, emiatt inkább elkerülik a helyet.

Madártetemek

A gyurgyalagok ellen meglehetősen morbid módszer az elhullott madarak tetemének kihelyezése. Ha észreveszik ezeket a gyurgyalagok, akkor inkább elkerülik a környéket.

Petárdák, zajkeltők

Ez a módszer a gyurgyalagokkal szembeni védekezésben azonnali, de nem hosszú távú eredménnyel jár. A madarakat a nagy zaj elűzi.

Ultrahangos készülékek

Az ultrahangos készülékek hatékonyan riasztják a madarakat, beleértve a gyurgyalagokat is. Ezek azonban hatással lehetnek a méhekre is, ezért kerülje őket a kaptárak közelében.

Mennyi kárt okoz a gyurgyalag a méhészetben?

A méhészek a gyurgyalagokról mint a méhek rettegett ragadozójáról beszélnek. Jogosan. Egy gyurgyalag napi 39 gramm táplálékot eszik, ami 200 és 400 közötti rovart jelent – némelyiket a fiókájuk kapják. Ukrajnában egyetlen gyurgyalag 9.000 méhet evett meg rövid ott tartózkodása alatt.

1992 és 1995 májusa és júliusa között Szardínián végeztek egy vizsgálatot, amely kimutatta, hogy a gyurgyalagok nagy számban fogyasztanak dolgozó méheket (kb. 70 naponta) és heréket, de az utóbbiakat részesítik előnyben. Így a 3 hónap alatt a dolgozó méhek populációját 0,37 százalékkal, a herékét pedig 0,9 százalékkal csökkentették. A kaptárban található méhek nagy számához képest ez a veszteség nem tűnik jelentősnek, de kisebb kaptárakban a veszteség sokkal nyilvánvalóbb.

A méhek megvédhetik magukat a gyurgyalag támadásától

Ha a gyurgyalagok közelébe kerülnek, a méhek szinte biztos, hogy áldozatukká válnak. Ezért megfigyelték, hogy a mézelő méhek védekező magatartást tanúsítottak ezen ragadozók ellen. Úgy Vagy alattuk repülnek, vagy akár megtámadják őket. Ezen kívül egyes tanulmányok kimondják, hogy a gyurgyalagok jelenlétében a méhek úgy döntenek, hogy több időt töltenek a kaptárban, mások cáfolják ezt a megfigyelést, és azzal érvelnek, hogy a gyűjtőrepülések gyakorisága elsősorban az élelmiszer-erőforrások (nektár és pollen) elérhetőségétől függ.

A gyurgyalag a méhészet számára is előnyös

A gyurgyalag hasznos is lehet a méhészet számára? Kísértés lenne azonnal nemet mondani. A gyurgyalagok azonban azokat a rovarokat is fogyasztják, amelyek mézelő méhekre vadásznak vagy élősködnek, és azokat, amelyek a kaptárukat fosztják ki. A rák darázs csak egy közülük.