• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  Megkezdődtek a háromoldalú egyeztetések a KAP kapcsán. Döntő hét a romániai gazdálkodók támogatása szempontjából

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  Háromoldalú csúcsegyeztetés kezdődött az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az agrárminiszterek között a közös agrárpolitika 2027-ig tartó reformjáról. Az agrarheute.com szerint a héten folyó tárgyalások során le kell zárni az összes, eddig nyitott kérdéseket. Több milliárd euró forog kockán, beleértve a román gazdáknak nyújtott támogatásokat és finanszírozásokat, amelyekhez a következő években hozzájuthatnak.

  Több mint két évig tartó tárgyalássorozat után az uniós intézmények a héten végre pontot akarnak enni az ügy végére, és el akarják fogadni a 2023-2027 közötti közös agrárpolitikát (KAP). A portugál elnökség május 25-én és 26-án háromoldalú megbeszélés keretében szeretné megoldani az utolsó vitás kérdéseket – írják az agrarheute.com újságírói.

  Közvetlenül ezután az EU mezőgazdasági miniszterei végül jóváhagyják a KAP elfogadott formáját. Ennek érdekében az üléseket egy héttel korábbra ütemezték át. Így a május 30-i Agrifish Tanácsot május 30-ról 26-27-ére ütemezték át, hogy egybeessen a háromoldalú szuperegyeztetéssel, mivel nagy a remény, hogy megállapodás születik a KAP reformjáról.

  Melyek a vitatott pontok?

  A Parlament, a Tanács és a Bizottság tovább egyeztet az alábbi kérdésekről:

  A tárgyalások késő éjszakába nyúlhatnak

  A brüsszeli háromoldalú egyeztetések kedden egész nap tartottak. Szerda reggel (május 26.) a Tanács elnöksége tájékoztatja az EU mezőgazdasági minisztereit az ideiglenes helyzetről, hogy szükség esetén korrigálják a tárgyalási megbízatásokat. Az egyeztetések délután folytatódnak.

  Szükség esetén az EU Tanácsának portugál elnöksége meg kívánja hosszabbítani a csütörtöki nappal a kétnaposra tervezett háromoldalú egyeztetést. Az éjszakába nyúló üléseket is fontolgatják.

  A cél az, hogy végül lezárják a reformvitát, hogy a tagállamok kormányainak elegendő idejük legyen az új intézkedések országos jogszabályaikban történő beillesztésére.

  Ami a napokban történt tárgyalásokat illeti, a román kormány a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül nem tett közölt semmi hivatalosat.

  Bővebben a témáról: ForțaPAC.agrointel.ro