Fără categorie

Fehéroroszország bemutatta saját 350 lóerős önálló traktorát

Vezetőfülke és kezelő nélküli traktort mutatott be premierként a fehéroroszországi, minszki gyár a gépgyártó 75. évfordulója alkalmából. A Belarus 3523i nevű távvezérelt járművet 350 lóerős dízelmotorral szerelték fel.

Az újdonság a minszki traktorgyár mérnökeinek és a belorusz Nemzeti Tudományos Akadémia Gépészmérnöki Intézet szakembereinek az eredménye. A traktor nincs felszerelve fülkével, mivel képes teljesen önállóan működni.

A vezetőfülkében szokásos antenna helyett a fejlesztők olyan hardvereszközöket telepítettek, amelyek biztosítják a traktor távirányítását. A jármű feldolgozza az érzékelők adatait, és döntéseket hoz a különféle akadályokkal való ütközések elkerülése érdekében.

A modell ugyanolyan hatékonyan működik nappal, mint éjszaka.

A traktort úgy programozták, hogy önállóan tankoljon, ha kifogy az üzemanyag.

A gyártó szerint ennek a traktornak az üzemanyag-fogyasztása sokkal alacsonyabb. Hasonlóképpen a kibocsátása tízszer alacsonyabb, mint a hagyományos traktoroké.

Fehéroroszország képviselői egyelőre nem közöltek részleteket az önjáró traktor tömeggyártásáról, sem arról, hogy milyen áron vagy mikor vásárolhatják meg a gazdák ezt a traktort.