Fără categorie

Hogyan védhetjük a cseresznyét a seregélyektől: 8 hatékony módszer bármely gyümölcsösben

A cseresznye seregélyek elleni védelme szezonális gondot jelent a gyümölcstermesztők számára, akik azt állítják, hogy e madarak száma megnövekedett, és az általuk okozott kár jelentős. A madarakat többféleképpen tarthatjuk távol az érett cseresznyétől, és fontos gyorsan beavatkozni, mielőtt el nem fogyna a termelés.

  •  Védőháló a seregélyek ellen
  •  Ágyúk a madarak elijesztésére
  •  Susogó tárgyak seregélyek ellen
  •  CD-k vagy alufólia a seregély elijesztésére
  •  A fiatal fák betakarása
  •  Madárijesztők – készen vásárolt vagy házilag gyártott
  •  Ultrahangos készülék madarak elriasztására
  •  Permet madarak ellen

Védőháló a seregélyek ellen

A cseresznyefa seregélyek elleni védelmének leghatékonyabb módja, ha egy speciális hálóba fektet be. A gyümölcsfák tetejére helyezik ez, és megakadályozza, hogy a seregélyek hozzáférjenek a gyümölcshöz.

A védőháló nem 100 százalékban véd meg a seregélyektől. A madarak elérhetik a gyümölcsöt, ha a védőhálót közvetlenül a fákra helyezik. Ezért ügyelni kell arra, hogy a háló olyan ágakra kerüljön, amelyek védő távolságot biztosítanak az érett gyümölcstől.


Ágyúk a madarak elijesztésére

A gyümölcsösöket fel lehet szerelni olyan ágyúkkal, amelyek elijesztik a madarakat, beleértve a seregélyeket is. Ezek az ágyúk gázzal működnek, ezért az ágyú megvásárlásán kívül szükség lesz egy gázpalackra is. Az ágyúkat automatizálják, és a korábban beállított időközönként robbanásszerű hangot ad ki.

Susogó tárgyak seregélyek ellen

A madarak nem szívesen hallgatnak ismeretlen hangot. Azért, hogy megvédje cseresznyéjét a seregélyek támadásától, susogó hangot keltő tárgyakat tehet a fákra – tasakokat vagy régi videoszalagot. Amikor fúj a szél, ezek hangos susogást hallatnak, amely távol tartja a madarakat.

CD-k vagy alufólia a seregély elijesztésére

A fényes elemek, amelyek visszatükrözik a napfényt, távol tarthatják a seregélyeket a gyümölcstől. CD-k vagy fólialemezek, fóliafüzérek vagy fényes szalagok rögzíthetők a faágakra e céllal.

A fiatal fák betakarása

A fiatalabb fákat ugyanolyan kis hálóval lehet bevonni, amely védi a zöldségeket a fóliaházban vagy a kertben. Ez lehetővé teszi a fény behatolását, és nem zavarja a fa növekedését.

Madárijesztők – készen vásárolt vagy házilag gyártott

A madárijesztő, ebben az esetben seregélyijesztő hasznos a gyümölcsösben, és azt a benyomást kelti, hogy a fák körül mindig van valaki. Győződjön meg arról, hogy a madárijesztő hasonlít az emberre ami a termetét illeti, beleértve a ruházatot is, de azt is biztosra kell vennie, hogy elég erős legyen ahhoz, hogy ellenálljon a szélnek. Helyezze a madárijesztőt a gyümölcsösbe olyan magasra, hogy repülés közben a seregélyek azonnal láthassák.

Ultrahangos készülék madarak elriasztására

Ezen eszközök akkumulátorral működnek, fákra vannak rögzítve, és a nem kívánt madarakat zavaró ultrahang és fényvillanások elvén alapulnak. Amikor az elektronikus érzékelő észleli a hatósugarába kerülő madarakat, a készülék olyan ultrahangot bocsát ki, amely zavarja a madarakat.

A detektor a legújabb típusú érzékelőket használja, és a kibocsátott hangok nem zavarják az embereket. Az ultrahangos készülék 100-200 lejbe kerül, és ezzel a kapacitással akár 100 négyzetméteres területet is lefedhet.

Permet madarak ellen

A seregélyek távol tartására madarak elleni permetet is lehet használni. Ez nem mérgező madarakra vagy állatokra, és nem befolyásolja a növények minőségét.

Ha nem akar vegyszereket használni, megszórhatja a fákat fokhagyma vagy csípős paprika infúzióval, különösen a tetejét, ahol a seregélyek a gyümölcsöt rágcsálják. A módszer hátránya, hogy a permetezést minden eső után meg kell ismételni.