Fără categorie

Pusztít a spanyol csupaszcsiga Romániában. Hogy néz ki, hogy lehet küzdeni ellene?

A gyilkos csigának is nevezett spanyol csupaszcsiga (Arion Vulgaris) egy új, csupasz csigafaj, amely megjelent a romániai földeken. A kártevő különösen a zöldség- és gyümölcsgazdaságokat érinti, de más csigákat is elfogyaszt.

Romániában több területen megjelent egy rendkívül káros csigafaj, amely szinte minden növényt megesz. A spanyol csupaszcsiga, más néven gyilkos csiga egy agresszív kártevő, amely még más, kisebb csigákat is megesz, és úgy tűnik, jól érzi magát Romániában, és az emberek tehetetlennek bizonyulnak egy nagy invázióval szemben.

  • A spanyol csupaszcsiga – mészváz nélküli agresszív csigafaj
  • A spanyol csupaszcsiga – honnan ered
  • A spanyol csupaszcsiga – milyen növényeket támad meg
  • A spanyol csupaszcsiga – megelőzés és ellenőrzés
  • A spanyol csupaszcsiga, minden védekezési módszer hasztalan?

Egy ideje egyre több megyéből, pl. Brassó, Kovászna, Mehedinți, Hunyad jelzik a jelenlétét, idén pedig spanyol csupaszcsiga (Arion Vulgaris) Argeș megye északi részén is elkezdett pusztítani. Például Albeștii de Muscel községben, Câmpulung város közelében a spanyol csupaszcsiga szinte teljesen elpusztította a helyi kultúrákat. A faj jelenlétéről Câmpulung városával határos más településekről is beszámoltak.

Olvassa el ezt is: Cum scăpăm de limacși: 5 metode bio pentru combaterea melcilor fără cochilie care atacă cultura de legume

„Csigát találtunk az eperben, már nem ehetünk gyümölcsöt, elpusztították. Sóval szórjuk, hamuval, de semmit sem oldottunk meg ezzel. Éjjel újra megjelennek, reggel pedig a kert tele van velük” – mondta az Albeștii de Muscel község egyik lakója a www.dcnews.ro szerint.

Mi a sanyol csupaszcsiga és hogy néz ki?

A spanyol csupaszcsiga (Arion Vulgaris) mászváz nélküli, vékony, 70 és 120 mm közötti csigafaj. Színe vörösesbarna és élénk narancssárga közötti skálán bármilyen lehet. A fiatal példányoknak nagyobb a színváltozata, és gyakran mindkét oldalon van egy-egy oldalsáv. A nyálkája narancssárga vagy halvány, színtelen. Ez a nyálka, valamint a károsodott növények a csiga jelenlétének fő jelei a kertben, veteményben. A tényleges jelenléte különösen eső után vagy magas páratartalmú időszakokban, például reggel és este figyelhető meg.

A spanyol csupaszcsiga olyan területeket részesít előnybe, ahol az ember tevékenykedik, de természetes környezetben is nagyon jól alkalmazkodik. A faj éves életciklussal rendelkezik. A felnőttek a nyár folyamán vannak jelen, később, késő ősszel elpusztulnak. Minden felnőtt csiga legfeljebb 400 tojást rak a talajba. A spanyol csupaszcsiga hermafrodita faj, azaz képes önmegtermékenyülni, ami azt jelenti, hogy egyetlen példány önmagában új csiga populációt indíthat el.

A fiatal példányok ugyanabban az évben kikelnek, és egész télen kitartanak. Kora tavasszal az első kárt is ők okozhatják, de a maximális táplálkozás és mobilitás a nyár folyamán megy végbe. Nyár végén elérték a nemi érettséget és szaporodhatnak.

A spanyol csupaszcsiga – honnan ered

A spanyol csupaszcsiga neve onnan ered, ahonnan ő maga is származik, nevezetesen az Ibériai-félszigetről. Rendkívül invazív faj, és nagyon gyorsan elterjedt szinte egész Európában az elmúlt 30 évben, a növények kereskedelme révén, tojás formájában, amelyet a talajba (akár cserépbe) rakott le. Az elmúlt évtized végén a spanyol csupaszcsiga az Európai Környezetvédelmi Ügynökség napirendkén szerepelt mint a Föld egyik legsúlyosabb problémája, mivel óriási veszélyt jelentett az ökoszisztémára.

A spanyol csupaszcsiga valós problémát jelent min azon a terülten, ahova véletlen jutott el, mind pedig ott, ahol őshonos. Ugyanazt az ökológiai rést foglalja el a többi meztelen csiga mellett, de a szárazabb környezethez való alkalmazkodás, ahol más fajok nem állnak ellen, problémát okozott. A közelmúltban az invazív fajok és az őshonos Arion ater fajok keresztezését figyelték meg, és az ebből származó utódok sokkal jobban ellenállnak a fagynak az északi régiókban.

A spanyol csupaszcsiga – milyen növényeket támad meg

A gyilkos csigát kerti kártevőként tartják számon, mert a zöldség- és gyümölcsnövényeket részesíti előnyben. Megtámadja a repcét vagy más szántóföldi növényeket is, ahova eljut, és megfelelő környezetet talál a letelepedésre.

A legnagyobb kárt a leveleken és a szárakon okoz ez a csupasz csiga. Azok a fiatal növények, amelyeket megkezd a spanyol meztelen csiga (különösen a friss hajtások esetében), teljesen tönkremennek.
A kertbe, ültetvénybe kerülve ez a csiga megnehezíti a betakarítás értékesítését. Az általuk hagyott nyálka és széklet nyomaitól ugyanis nem tudnak eltekinteni a gyümölcs- és zöldségvásárlók.

A zöldségeskertekben is nagy kárt tesz a spanyol csupaszcsiga.

A spanyol csupaszcsiga – megelőzés és ellenőrzés

Rendkívül nehéz megakadályozni a spanyol csupaszcsigák megjelenését a kertben, csakúgy, mint az ilyen típusú, mészváz nélküli csigák populációját. A növényeket speciális kerítések beépítésével lehet megvédeni, amelyek megakadályozzák a felnőtt csigák bejutását. Javasolják, hogy a gazdák manuálisan gyűjtsék ezeket össze a szaporodás megakadályozása érdekében.

Spanyol csupaszcsiga fiatal példányai esetében alapos talajművelés javasolt. A gyilkos csiga utódinak természetes ellenségei is vannak – nagyobb bogarak, madarak, fonálférgek.

A spanyol csupaszcsiga, minden védekezési módszer hasztalan?

Azon települések lakói, ahol a csupaszcsigák pusztítása hatalmas volt, azt mondják, hogy bár többféle védekezési módszert alkalmaztak, amelyek révén az elmúlt években sikerült megállítaniuk a csigák invázióját, ebben az évben mindezek haszontalannak bizonyulnak.