Fără categorie

35 év – a fiatal gazda maximális életkora! Mit tárgyaltak Brüsszelben?

A nekik szánt támogatásra jogosult fiatal gazdálkodók életkorát 40 évről 35 évre kell csökkenteni. Az Európai Parlament az Agrár Minisztertanács 2021–2027 közötti közös agrárpolitikáról szóló tárgyalása során azt javasolta a tagországok minisztereinek, hogy csökkentsék az életkori küszöböt a mezőgazdasági termelők estében.

”(…) Azt sem fogadtuk el, hogy a fiatal gazda, a fiatal gazda maximális életkora 35 évre csökkenjen. A 40 évet szeretnénk megőrizni”- jelentette be Oros a MADR székhelyén június 3-án, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Oros szerint a tagállamok, köztük Románia, elutasították az EP álláspontját.

A tagállamok agrárminisztereinek tanácsa, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közötti egyetértés hiánya miatt nem született megállapodás az új közös agrárpolitikáról. A tárgyalások várhatóan az AgriFish Tanács június 28-i ülésén folytatódnak.

Jelenleg a fiatal gazdálkodók kifizetése az 1307/2013 EU rendelet 50–51. cikke szerint éves kifizetéssel történik az egységes támogatásra jogosult mezőgazdasági termelők számára, akik megfelelnek a rendszer sajátos feltételeinek:

a) első alkalommal létesít egy mezőgazdasági üzemet mint annak vezetője, vagy amelyet már az egységes területalapú támogatási rendszer irányi kérelem első benyújtását megelőző öt évben létrehoztak,
b) akik a kifizetési kérelem benyújtásának évében nem töltötték be a 40. életévüket

Erre a kifizetésre Románia az éves országos felső határ 2 százalékát szánja az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból (FEGA).

A 2021-es kampányban a fiatal gazdáknak nyújtott támogatás összege 36.6119 euró / hektár volt, azaz 178.391 lej / hektár.