Fără categorie

Adrian Oros: A zöldségtámogatási kérelmek benyújtásának határideje – július 15!

A zöldségtermesztőknek ígért támogatást őszre halasztották! A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) által március 25-én közvitára bocsátott, a védett területeken történő zöldségtermesztés 2021-re szóló programjának jóváhagyásáról szóló kormányhatározat-tervezet még nem alkalmazható! Adrian Oros földművelésügyi miniszter szerint az intézkedést „újratárgyalták”, és a pályázatok leadási határideje július 15-e.

„A jogalkotási folyamatban van egy kormányhatározat a védett területeken termesztett zöldségekkel kapcsolatban, amely 10 hete már nincs a minisztériumnál. Természetesen újratárgyaltuk a határidőket az érintettekkel oly módon, hogy hatással lehessen az őszi, szezonon kívüli területre. 150 millió eurót különítettünk el, a benyújtási határidő július 15., az értékesítés pedig november 2. és december 2. között történik. Így nemcsak azoknak a zöldségtermesztőknek előnyös, akik paradicsomot, hanem azoknak is, akik paprikát, padlizsánt termesztenek védett területeken” – mondta Oros.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO itt tájékoztatott erről a változásról: Programul Legume 2021. Banii – numai pentru producția vândută după 1 noiembrie

A Paradicsom program és a zöldségek után nyújtott de minimis támogatás között számos különbség van. Először is, a támogatáshoz több zöldség révén lehet hozzájutni – mindegyiknek megvan a maga minimális termelési küszöbértéke, amelyet dokumentumokkal kell alátámasztani, majd a gazdálkodók maximálisan 2.000 eurót kaphatnak, és az egész programot az APIA hajtja végre, nem pedig a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságok (DAJ). A gazdaságok ellenőrzése az APIA és a DAJ képviselőiből álló vegyes csapatokkal történik.

A feltételekről, a támogatható növényekről, a szükséges dokumentumokról és a kifizetésekről itt olvashat: Minimis legume sere și solarii 2021: condiții, culturi eligibile, acte necesare, condiții și plăți