• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Covid támogatás szarvasmarha-tenyésztőknek. Oros miniszter bejelentése a gazdák számára!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Covid támogatás szarvasmarha-tenyésztőknek: Oros miniszter bejelentése a gazdák számára. A szarvasmarhák után nyújtott segély, az Európai Bizottság (EB) által nemrégiben jóváhagyott program továbbra is a tárcaközi jóváhagyási eljárásban van, és Adrian Oros mezőgazdasági miniszter szerint a pénzt „sok ember elfelejtette”.

    „(…) A jogalkotási körön belül van az a COVID-támogatás is, amelyről sokan megfeledkeztek. Ennek kapcsán is tárgyaltunk a gazdákkal, a szarvasmarha-tenyésztőkkel, és azt mondtuk: mivel ez a történelmi dátum arra kényszerített minket, hogy megadjuk az ANT-t az állatok 2013-as száma után, és mivel a különbség túl nagy volt, 220.000 fej volt, amely már nem létezik, azaz 17.000 gazda, akiknek már nincsenek meg az állataik. Úgy döntöttünk, hogy az ANT kifizetése egy szimbolikus összeg lesz, és a fennmaradó 225 millió összegre, amelyet közöltünk a Bizottsággal, megalkottunk egy sürgősségi rendeletet, amely a pénzügynél van, szintén kb. 8 hete, és az EB-től megkaptuk a jóváhagyást, hogy a fennmaradó összeg eljusson azokhoz a gazdákhoz, akiknek valójában vannak állataik. Ebben a szakaszban vagyunk most” – magyarázta Oros egy konferencián, amelyre június 3-án, csütörtökön került sor.

    Olvassa el ezt is: Ajutor COVID bovine 2021: condiții, documente, sume și plăți

    Pontosabban, a programot közvitára bocsátották április 21-én, szerdán, és még nem jutott el a kormány asztalához jóváhagyásra. A kifizetések kedvezményezettjei azok a tenyésztők, akik szarvasmarha- és bivalyfajokat tartanak, illetve egyéni és családi vállalkozások, engedélyezett természetes személyek, adott esetben természetes személyek, valamint jogi személyek.

    A jogszabály tervezete szerint a Covid-támogatás teljes értéke 225.537.713,79 lej, az állami költségvetésből származó pénz a 2021-re vonatkozó, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által jóváhagyott költségvetési rendelkezéseken belül. Az összeget a következőképpen osztanák fel:

    a) 182.708.014,97 lej a szarvasmarha-állomány állami támogatására;
    b) 42.829.698,82 lej a megtermelt és értékesített tej utáni állami támogatásra.

    Az állami támogatás összegét minden kedvezményezett számára a támogatható szarvasmarhafélék számának függvényében, valamint a megtermelt és értékesített tej tonnában kifejezett mennyisége alapján kell kiszámítani. Egy gazdaságban a támogatás maximális felső határa 225.000 euró.

    A sürgősségi rendelet a Román Hivatalos Közlöny I. részében való megjelenést követő első napon lép hatályba.