Fără categorie

Egy romániai rendkívüli sikereket ért el egy afrikaibazsalikom-ültetvénnyel, amelyből egyedülálló szirupot állít elő

A Blutenrein egy gyógynövényes ital, amellyel egy Németországba költözött romániai sikereket ért el. A terméket nagy szupermarketláncokban értékesítik Németországban és Ausztriában, és a recept egy afrikai bazsalikom fajtára épül – az afrikai kékre (African Blue), amelyet a romániai gazda egy egyhektáros területen termeszt.

Paul Pețeanu Kolozsvárról származik és 1997-ben Németországba költözött. A 46 éves román férfi keményen tanult és dolgozott a külföldiek körében, amíg fel nem merült egy olyan vállalkozás ötlete, amelyben felhasználhatja agronómiai tanulmányait.

Franciaországban nyaralva, 2011-ben Paul Pețeanu egy afrikai bazsalikomot fedezett fel. „Ennek a fajta bazsalikomnak a virágai hívták fel először a figyelmemet. Innen tettem néhány lépést, de csak miután jól tanulmányoztam a növényt, és mertem egy kis ültetvényt létrehozni 10 kilométerre Münchentől” – mondta Pețeanu a ziare.com-nak. Ma az ültetvénye elérte az egy hektárt, a termés ökológiai.

Idővel Paul Pețeanu afrikai bazsalikomon alapuló termékeket fejlesztett ki, de messze a legsikeresebb a Blutenrein, egy különleges természetes szirup, amely meghódította a németeket.

A Németországba költözött romániai terméke, a Blutenrein vörös likőr. Üdítőként, sima vízzel vagy ásványvízzel keverve fogyasztják. A Blutenreinnel koktélokat is készítenek vodkával, ginnel vagy borral vegyítve. „Ezenkívül a konyhában öntetként, pácként vagy más kulináris fogáshoz is használható” – mondja a férfi.

A bazsalikomos ültetvénybe történő beruházás és az ital előállítása több tízezer euróba került. A termék sikere azonban óriási: a szirupot 500 ml-es palackokban árulják 12,99 és 14,99 euró közötti áron.

Paul Pețeanu a közeljövőben szándékozik belépni a román piacra, és a tervek szerint a termelés egy részét hosszú távon ide költöztetné, de együttműködnének azokkal a helyi termelőkkel is, akik hajlandóak itt afrikai bazsalikomot termeszteni.