Fără categorie

Három gazdáknak szóló támogatás vár a kormány jóváhagyására!

Támogatások, amelyekre a vonatkozó szabályozás függőben van kormányzati szinten. Adrian Oros földművelésügyi miniszter felülvizsgálta azokat a jogszabálytervezeteket, amelyek a jogalkotási folyamatban vannak, és amelyekre a gazdák várják a pénzt. Ez egyik fontos intézkedés a szarvasmarhák után nyújtott Covid-támogatás, vagyis a 2020-as kampány országos átmeneti nemzeti támogatásának „maradéka”, amely kifizetését a tárcavezető szerint „sokan elfelejtették”.

(…) A jogalkotási folyamat kellős közepén van az a COVID-támogatás is, amelyről sokan megfeledkeztek. Ennek kapcsán is tárgyaltunk a gazdákkal, a szarvasmarha-tenyésztőkkel, és azt mondtuk: mivel ez a történelmi dátum arra kényszerített minket, hogy megadjuk az ANT-t az állatok 2013-as száma után, és mivel a különbség túl nagy volt, 220.000 fej volt, amely már nem létezik, azaz 17.000 gazda, akiknek már nincsenek meg az állataik. Úgy döntöttünk, hogy az ANT kifizetése egy szimbolikus összeg lesz , és a fennmaradó 225 millió összegre, amelyet közöltünk a Bizottsággal, megalkottunk egy sürgősségi rendeletet, amely a pénzügynél van, szintén kb. 8 hete, és az EB-től megkaptuk a jóváhagyást, hogy a fennmaradó összeg eljusson azokhoz a gazdákhoz, akiknek valójában vannak állataik. Ebben a szakaszban vagyunk most” – magyarázta Oros egy konferencián, amelyre június 3-án, csütörtökön került sor.

A zöldségtermesztőknek ígért, őszre halasztott támogatás

Szintén a jogalkotási folyamatban van egy más kormányhatározat, amely de minimis támogatást ígért 2021-re a zöldségtermesztőknek. „A jogalkotási folyamatban van egy kormányhatározat a védett területeken termesztett zöldségekkel kapcsolatban, amely 10 hete már nincs a minisztériumnál. Természetesen újratárgyaltuk a határidőket az érintettekkel oly módon, hogy hatással lehessen az őszi, szezonon kívüli területre. 150 millió eurót különítettünk el, a benyújtási határidő július 15., az értékesítés pedig november 2. és december 2. között történik. Így nemcsak azoknak a zöldségtermesztőknek előnyös, akik paradicsomot, hanem azoknak is, akik paprikát, padlizsánt termesztenek védett területeken” – mondta Oros.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO itt tájékoztatott erről a változásról: Programul Legume 2021. Banii – numai pentru producția vândută după 1 noiembrie

A Genealógiai Nyilvántartások (RG) fenntartására és a fejlesztésre szánt pénz az egyetlen, amelyet rövidesen megkaphatnak a gazdák.

Adrian Oros földművelésügyi miniszter múlt csütörtökön azt mondta, hogy “reméli”, hogy a tervezet június 7-én kerül a kormány napirendjére, de ez nem történt meg.