• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Jóváhagyták a Bihariát – az új román búzafajta hektáronként 10 tonna feletti terméssel

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A Biharia márciusban jóváhagyott román búzafajta. A Biharia fajta termelési potenciálját – hektáronként 12 tonna – Caracalon, szántóföldön bizonyították be, ahol hektáronként 11.700 kg-ot takarítottak be ebből a búzából, amelyet a Temes megyei Lovrin Kutató-Fejlesztő Állomás kutatói fejlesztettek ki.

    A fajtát márciusban hagyták jóvá

    Az SCDA Lovrin csapatának kutatási munkáját idén tavasszal siker koronázta meg, amikor jóváhagyták a legjobban várt román búzafajtát. 2021. március 29-i jegyzőkönyvével az Állami Fajtavizsgálati és Nyilvántartási Intézet (ISTIS) Mezőgazdasági és Kertészeti Növényfajta-nyilvántartási Bizottsága a Lovrinnál kifejlesztett új búza kódnevét, a Lovrin 5X-et megváltoztatta Bihariára, ez lett a búzafajta kereskedelmi elnevezése, és a gazdák idén ősztől kezdhetik vetni.

    Hivatalosan idén mutatták be Lovrinban

    Biharia jelenleg az egyik legtermékenyebb búzafajta, amelyet hivatalosan is bemutattak az SCDA Lovrinnél június. Az új búza valójában az esemény egyik fénypontja volt. „A Mező Napja új kiadása, ezúttal a búzamezőről van szó, egy olyan kiadás, amely ebben az évben partnereink és barátaink segítségével valósult meg, régi partnerek, mondhatjuk, hogy barátok vagyunk, 40 fajta búzát hoztak és mutattak be, olyanokat, amelyeket itt termesztettek, plusz 12 egyéb technológiai változattal, amelyeket a mi szakterületünkön is bemutatnak” – mondta a rendezvény megnyitóján Marinel Horablaga, a Tmese megyei, lovrini Kutatási és Fejlesztési Állomás igazgatója.

    „A legújabb, Romániában létrehozott fajta a Biharia, amelyet mindössze 2 hónappal ezelőtt hagytak jóvá. 3 évig tesztelték az Állami Intézet (ISTIS) teszthálózatában, Lovrin 5X néven, és nagyon magas termelési potenciált bizonyított különösen az ország déli részén, annak köszönhetően, hogy ellenálló a szárazsággal és hővel szemben. Ezen kívül képes vegetálni alacsonyabb hőmérsékleten, illetve a decemberig tartó hosszabb őszeken, illetve nagyon enyhe télen. Asszimilál, dolgozik ebben az időszakban, és ezáltal képes a termelés jelentős növekedésére” – mondta az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak Gheorghe Bonta – a Lovrin Agrárfejlesztési Kutatóállomás tudományos főmunkatársa.


    Búza termelési potenciálja 12 tonna hektáronként

    Ami a Bihariában lenyűgöz, az nemcsak a magas termelési potenciál, hanem, hogy egy átlagos technológiával elért eredmény is. „Ez a fajta a nagyon magas termelési potenciál mellett, megemlítem, hogy a legmagasabb termelést Caracalban értük el tavaly, 11.700 kilogramm / hektár, kutatási, trágyázási és agrotechnikai körülmények között, minden körülmények között optimálisan, azt mondjhatjuk, hogy termelési potenciálja valahol 12.000 kilogramm / hektár” – magyarázta az SCDA Lovrin kutatója.

    Csaknem 10 tonna hektáronkénti termelés Konstancában

    A Biharia búza hektáronkénti termelése nemcsak Olt megyében volt látványos, ahol Caracalban 11.700 kg / hektárt értek el. „Tavaly Teleorman megyében, illetve Konstanca megyében hozott nagy produkciókat, ami miatt ajánlatos, hogy főleg ilyen régiókban termeljék. Teleorman megyében a legmagasabb termelés 2 évvel ezelőtt meghaladta a 9.000 kilogrammot, Konstanca megyében megközelítette a 10.000 kilogrammot hektáronként” – magyarázta Gheorghe Bonta.


    A búza ellenáll a törpülést okozó vírusnak

    A romániai Biharia fajta nemcsak termelékeny, de rezisztens is: „Az új Biharia fajta esetében bebizonyosodott, hogy a legellenállóbbak közé tartozik a törpülést okozó vírussal szemben. Emellett állandósága, stabilitása van évtől évre, ami a termést illeti. 2019-ben, Romániában 18 különböző pedoklimatikus ponton tesztelve, másik 25 fajtával versengve, az országban első helyén állt, a tesztelt fajták átlagához viszonyítva hozzávetőlegesen 500 kilogrammal többet növekedett”.

    A Biharia fajtát minden búzatermesztésre alkalmas területen javasolják termeszteni. „Az ország nagy részén, de különösen Románia déli részén, valamint a nyugati részén, és a Nyugat-Alföldön ajánlott termeszteni” – hangsúlyozta az SCDA Lovrin kutatója.

    Két új búzafajta, amelyet az elmúlt három évben hagytak jóvá

    A Lovrin Kutató és Fejlesztő Állomásnak két új búzafajtát sikerült jóváhagyatnia az elmúlt három évben. A Bihariát idén hagyták jóvá, tavaly pedig bekerült a ISTIS katalógusba a Dacic fajta. „Ezt a fajtát 2 évvel ezelőtt hagyták jóvá, és ez a fajta helyettesíti az idősebb Crișana fajtát. Különleges minőségű fajtákról beszélünk, amelyek tolerálják a talaj savasságát, a talaj alacsony pH-értékét és a savas talajban lévő alumíniumionok toxicitását, különösen Nyugat és Erdély dombos területein található talajokban” – ismertettük Gheorghe Bonta kutató.


    Dacic búzafajta, az SCDA Lovrinnél kifejlesztett másik fajta

    A Dacic szintén magas termelékenységű búzafajta. „Ez a fajta magas termelési potenciállal is rendelkezik, kísérleti körülmények között Székelyudvarhelyen érte el a legnagyobb termelést, 9.700 kilogrammot. Mindezek mellett ez egy nagyon jó minőségű pékbúza, ezt az amerikai Atlas 66 fajtától örökölte. Azt javasoljuk, hogy a Nyugat-Alföldön, Erdélyben és Észak-Moldovában termesszék, ahol az időjárási viszonyok közelebb vannak a búzatermesztés szempontjából az optimálishoz.”

    2019-ben a Dacic búza nagyon jó ellenállást tanúsított a fuzáriózis támadásával szemben. „Rendkívüli jellemző akkor, amikor klímaváltozás van, amikor minden évben egyre több betegség és kártevő jelenik meg. Ez a fajta nagyon jó minőségű és nagy termelési potenciállal rendelkezik. Szeretettel ajánljuk a gazdálkodóknak, főleg, hogy ezt a fajtát szaporítjuk, és ez évtől az alapkategóriából elérhetővé tehetjük a kiváló minőségű vetőmagot, kezelt, kondicionált állapotban” – mondta az SCDA Lovrin képviselője.