Fără categorie

Hogyan folyósítják a támogatásokat a gazdáknak? Tájékoztató egyenesen Brüsszelből!

A román gazdálkodók az átmeneti rendelet teljes időtartama alatt ugyanazokra a szabályokra számíthatnak a mezőgazdasági és állattenyésztési támogatások esetében – erről biztosított Daniel Buda EP-képviselő. Azt mondta, az európai alapokhoz és a finanszírozási vonalakhoz való hozzáférés szabályai az átmeneti rendeletben szerepelnek, és nem változtathatók meg. Ezenkívül az új KAP vonatkozásában Buda beiktatott egy rendelkezést, amely kimondja, hogy a tagállamoknak nincs lehetőségük az európai szabályokon kívül további feltételeket megszabni!

„Jelenleg 2 éves átmeneti időszakban vagyunk, ami azt jelenti, hogy a korábbi rendelet ebben az időszakban is alkalmazandó. Ebben a tekintetben az európai alapokhoz való hozzáférés és a finanszírozási vonalak szabályait az átmeneti rendelet tartalmazza. Más szavakkal, a gazdálkodók továbbra is dolgozhatnak, és kihasználhatják az ugyanazon szabályokon alapuló finanszírozási intézkedéseket” – magyarázta Daniel Buda román EP-képviselő az ExpoFerma 2021 – Digitális Mezőgazdasági Vásár keretében megtartott, „A gazdák európai forrásokhoz való hozzáférése 2021-ben – lehetőségek és bizonytalanságok” című konferencián, amelyre június 14-én, hétfőn került sor.

Bejelentette, hogy kezdeményezte az új KAP kapcsán, hogy a tagállamok ne vegyenek fel további feltételeket az európai szabályok közé. „Az Európai Parlamentben a KAP reformjával álltunk elő, hogy az alapok egyszerűbb eljárások révén könnyebben hozzáférhetőek legyenek a mezőgazdasági termelők számára. E rendeletbe olyan rendelkezést illesztettünk be, amely kimondja, hogy a tagállamoknak nincs lehetőségük további feltételeket megszabni az európai szabályok mellett” – emelte ki Buda.