Fără categorie

A román kormány jóváhagyta a gazdaságonkénti 2.000 eurós APIA – támogatást!

Pénzt hagyott jóvá a gazdák számára a kormány június 16-i, szerdai ülésén. A kormány jóváhagyta azt a mezőgazdasági termelők által nagyon várt határozatot, amely 2021-re állami pénzügyi támogatást nyújt a védett területeken zöldséget termelőknek. A de minimis támogatás maximális összege 2000 euró / növény / 1.000 négyzetméter / kedvezményezett, lejben folyósítják 4,8725 lej árfolyamon.

Amint az Agrointeligența-AGROINTEL.RO bejelentette, a kormány jóváhagyására várt a védett területeken termesztett zöldségekkel kapcsolatos támogatási program 2021-re. Ennek elfogadásáról szóló határozat eddig a függőben lévő projektek közé tartozott, és a késések miatt meghosszabbították a második ciklust, amely ősztől fog tartani.

„A de minimis támogatási rendszert 2021-ben egész Romániában alkalmazzák a védett területeken termesztett zöldségek támogatására:
a) húsos / hosszú paprika;
b) uborka
c) paradicsom;
d) padlizsán”- áll a kormány által jóváhagyott határozatban.

A káposzta hiányzik a támogatásra szánt zöldségek listájáról, bár kezdetben finanszírozásra javasolták.

A támogatás lehívásához legalább 1.000 négyzetméteren kell az említett zöldségek valamelyikét termeszteni, és az összegekhez való hozzáférés érdekében a következő minimális hozamot kell igazolni és értékesíteni:

a) üvegházakban:
i) 2.900 kg / 1.000 négyzetméter húsos / hosszú paprika esetében;
ii) 5.000 kg / 1.000 négyzetméter uborka esetében;
iii) 8.500 kg / 1.000 négyzetméter paradicsom esetében;
iv) 3.000 kg / 1.000 négyzetméter padlizsán esetében;

b) fóliaházakban:
i) 1.600 kg / 1.000 négyzetméter húsos / hosszú paprika esetében;
ii) 3.000 kg / 1.000 négyzetméter uborka esetében;
iii) 3.200 kg / 1.000 négyzetméter paradicsom esetében;
iv) 2.000 kg / 1.000 négyzetméter padlizsán esetében.

Ki kaphat támogatást?

Ahhoz, hogy a védett területeken zöldségtermesztéshez de minimis összegű támogatást kaphassanak, a kedvezményezetteknek teljesíteniük kell az alábbi támogathatósági feltételeket:

a) be kell legyenek jegyezve az egyedi azonosító nyilvántartásba (RUI), és az APIA által kiosztott egyedi regisztrációs kóddal kell rendelkezniük;
b) a de minimis támogatás igénylése;
c) legalább 1.000 négyzetméteres összesített területet kell megművelni, kizárólag az engedélyezett növények egyikével;
d) a megfelelő minimális produkció elérése;
e) legyenek bejegyezve 2021-re a nyilvántartásba annál a polgármesteri hivatalnál, ahova a védett terület tartozik;
f) a növényvédő szerekkel végzett kezelések nyilvántartásának vezetése a vetemény létrehozásának időpontjától kezdve, és legyen meg a megyei növény-egészségügyi hivatal vonatkozó jóváhagyása;
g) az elért minimális termelés értékesítésének igazolása a szervezeti formától függő igazoló dokumentumokkal.

A termelés értékesítése november 2. és december 2. között történik, és a védett területeken termesztett zöldségek hozamát a nyugta / számla / a kereskedelmi könyv lapjai igazolják.

A programba való felvétel iránti kérelmet és a szükséges dokumentumokat a kormányhatározat hatálybalépésének napjától legkésőbb július 20-ig nyújtják be. Ahhoz, hogy a kormányhatározat hatályba lépjen, közzé kell tenni a Hivatalos Közlönyben.