Fără categorie

George Mihai gazda saját jégeső elleni ágyút vásárolt, hogy megvédje terméseit

A jégeső elleni ágyúba történő beruházás segíti George Mihai gazdálkodót abban, hogy nyugodtabb legyen, tudva, hogy megvédi terményét a szántóföldtől a jégesők pusztításától. A jégeső elleni ágyú körülbelül 45.000 euróba került, Belgiumból hozták, és egy mini meteorológiai állomást is magába foglal, amely alapján közvetlenül mobiltelefonjáról elindíthatja a berendezést.

George Mihai 110 hektáron termel dinnyét Ialomița megyében, Slobozia közelében, Iazu felé vezető úton. Az a terület, amelybe az elmúlt 9 évben belefektetett, komoly beruházásokat igényel, a gazda 2019-ben egy kőviharban elvesztette a termés nagy részét, ezt követően döntött úgy, hogy saját jégeső-ágyúba fektet be.

Az ialomițai gazda által megvásárolt szonikus ágyú az első Ialomița megyében – írja az Independentonline.ro helyi kiadvány. A rendszert Belgiumból hozták, és több mint 45.000 euróba került. George Mihai 2018 óta kereste, de csak ebben az évben sikerült megfelelőt találnia. „Van még egy másik gazda Jászvásáron, akinek ugyanilyen berendezése van … Láttam a tévében, ahol mesélték, hogy csak a pápa nem kereste fel és csodálta meg a műszert … Szokatlannak tűnik, de nem az! Románia összes áruházláncával együttműködünk. Rendeléseink vannak, amelyeknek eleget kell tennünk … Ilyen körülmények között feltétlenül szükséges egy ilyen eszközbe történő beruházás!” – magyarázta a helyi kiadványnak a gazda.

 

A görögdinnye-termesztő azt követően hozta meg a döntést, hogy jégágyút vásároljon, hogy egy vihar 2019-ben 250.000 lejes kárt okozott. Úgy gondolta, tennie kell valamit azért, hogy többé ne függjön senkitől, és hogy ne legyen része többé terméskiesésben, és szerinte a biztosítótársaságok nem tudnak számára megfelelő kötvényeket kiállítani.

A Ialomița megyei jégeső-ágyú egyfajta kúpos henger, amelyet a nyílt terepre, egy konténerbe helyeztek ki. A lövöldözős rendszer bármikor aktiválható telefonról, és egy kis időjárási állomás folyamatosan tájékoztatást nyújt a meteorológiai helyzetről. A berendezés megvásárlása óta George Mihai többször is aktiválta a jégeső elleni ágyút.

„Nyilvánvalóan nincs garancia … A jégeső kétféle felhő között alakul ki, ahol a forró levegő frontja találkozik a hideggel. A tölcsér 10.000-12.000 méterig terjed, és 12 üveg oxiacetilén táplálja a lökéshullámokat. Ez egy olyan folyamat, mint gyermekkorunkban karbiddal lövöldöztük… Csak most éppen a növényeket védjük. Nyilvánvalóan nincsenek garanciák. De például a mexikói Volkswagen-gyár ilyen ágyúkat használt az autók készletének védelmére!” – magyarázta a gazda a jégeső-elleni berendezés kapcsán.

A jégeső elleni ágyúba történő beruházás nem zárja ki a termésbiztosítást. A kapcsolódó beruházásokat sem. George Mihai évente körülbelül 12.000 tonna dinnyét termel, és a szerződések színvonalas betartása elengedhetetlenné vált: „Úgy tűnik, a piac telített … A szupermarketek piaca valahol 140.000 tonnát fogad be. És a szabad piac további 170.000 tonnát. De a fogyasztás folyamatosan növekszik. És exportálhatunk, miért ne?!”. A következő beruházás, amelyet Mihai George a gazdaságában tervez, egy dinnyemosó üzem. 75.000 euróba kerül, de sietnie kell. Az első betakarítás már küszöbön áll. Emiatt George Mihai olyan embereket keres, akikkel együtt lehetne dolgozni. Egyre nehezebb ilyent találni, és egyre megbízhatatlanabb a munkaerő … De nem bánja. Tudja, hogy egyszer sikerülni fog neki! És hogy az egy hónapja meghozott döntése, hogy megvegye Ialomița megye első jégeső-ágyúját, helyes és felelős döntés volt.