Fără categorie

A Mezőgazdasági Minisztérium válasza a de minimis támogatást kérő méhészeknek

A Mezőgazdasági Minisztérium válasza a méhészek számára, akik de minimis támogatást kértek. A méhészek de minimis támogatásban részesülhetnek az idén, miután a rossz időjárás veszélyeztette a repcét és az akácot – áll a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) és a kormány közleményében, amelyet elsőként az Agrointeligența-AGROINTEL.RO hozott nyilvánosságra.

A MADR kijelenti, hogy „gondosan elemzi a méhészeti ágazat számára a minimális összegű támogatás odaítélésének lehetőségét a 2021-re előirányzott rendelkezések keretein belül”.

A Román Méhészek Szövetsége (ACA) ezt a támogatást abban a kontextusban kérte, hogy a méhészek tavaly az aszály és járvány miatt veszteségeket könyveltek el, és 2021-ben sem jobb a helyzet az esőzések miatt. A méhészek átiratot küldtek Florin Cîțu román miniszterelnöknek, de Adrian Oros földművelésügyi miniszternek is, és 20 eurós de minimis támogatást kértek egy méhcsalád számára. Tavaly a méhészek méhcsaládonként 25 lejt kaptak, szintén de minimis támogatásként.

Az Agrointeligența – AGROINTEL.RO megtudta, hogy a benyújtott kérelmet a Romániai Méhészek Egyesületének elnöke, Ioan Fetea írta alá, aki bemutatta a méhészet jelenlegi helyzetét a nagyon nehéz 2020- as év és 2021-es évkezdet után.

Erről a témáról még itt olvashat: Ajutor de minimis de 20 de euro/familia de albine! Solicitarea a ajuns la premierul Cîțu!

Mint ismert, a földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy az idén fontolgatják, hogy a méhészeti ágazatban is nyújtsanak de minimis támogatást. A legutóbbi nyilatkozatok ebben a témában márciusban hangzottak el, amikor Adrian Oros megígérte a méhészeknek, hogy a tavalyi feltételekkel azonos körülmények között részesülnek támogatásban idén is.